Overslaan en naar de inhoud gaan

China: exportbeperking ASML is 'misbruik van exportcontrolemechanismen'

De Chinese ambassade in Den Haag noemt de regeling om de export van chipmachines van ASML te beperken "misbruik van exportcontrolemechanismen" die de vrije handelsregels "ernstig verstoren". Het kabinet maakte eerder op de dag bekend dat de in maart aangekondigde exportcontrolemaatregelen voor geavanceerde productieapparatuur voor halfgeleiders vanaf september gaat gelden. China "verzet zich krachtig" tegen de maatregel, laat de woordvoerder van de ambassade weten in een verklaring.
Chinese vlag
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De invoering van de beperking is "onredelijk en onhoudbaar", aldus de verklaring van de ambassade. Die wijst er onder meer op dat China 's wereld grootse markt voor halfgeleiders is en een belangrijk onderdeel is van de bevoorradingsketen. Er wordt gewaarschuwd dat de maatregel verlies kan toebrengen aan Nederlandse bedrijven en de goede reputatie van Nederland als voorstander van vrije handel kan schaden.

Het kabinet komt met de exportbeperking na Amerikaanse druk. Dat land vreest dat de Chinezen de technologie zullen gebruiken voor militaire doeleinden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in