Overslaan en naar de inhoud gaan

Exportbeperking China chipgrondstoffen geen probleem voor TSMC

De Taiwanese chipproducent TSMC verwacht dat de nieuwe exportbeperkingen van China geen directe gevolgen zullen hebben op de productie van het bedrijf. De Chinese regering kondigde onlangs aan de uitvoer van twee belangrijke grondstoffen die cruciaal zijn voor de chipindustrie aan banden te leggen.
TSMC
© Shutterstock
Shutterstock

Chinese exporteurs van deze metalen, gallium en germanium, moeten vanaf 1 augustus eerst toestemming vragen aan de Chinese overheid om ze het land uit te voeren. Ook moeten ze details over de buitenlandse kopers rapporteren. De stap van de regering in Beijing lijkt een tegenreactie te zijn op de onlangs bekendgemaakte exportbeperkingen voor de Nederlandse chipmachinemaker ASML richting China. Die beperkingen zijn ingegeven door de Verenigde Staten.

Techmacht China tegenhouden

Onder aanvoering van de Verenigde Staten proberen westerse landen te voorkomen dat China zelf geavanceerde chips kan ontwikkelen, omdat die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. De situatie rond Taiwan speelt daarbij een belangrijke rol in de bekoelde relatie tussen de twee grootmachten.

Taiwan wordt door China als een afvallige regio gezien en de Chinezen hebben het afgelopen jaar twee grote militaire oefeningen rond het eiland gehouden. Taiwan, dat naast TSMC ook andere grote chipbedrijven kent, is ook de belangrijkste producent van chips ter wereld. Zo maakt TSMC onder meer chips voor klanten als iPhonemaker Apple en chipconcern Intel. Ook is het bedrijf een belangrijke klant van het Nederlandse bedrijf ASML.

Maar de langere termijn?

"Na evaluatie verwachten we niet dat de exportbeperkingen op grondstoffen gallium en germanium enige directe invloed zullen hebben op de productie", stelde TSMC in een verklaring. Het Taiwanese bedrijf ging niet in op de indirecte effecten op de lange termijn, maar zei dat het de situatie nauwlettend blijft volgen. In theorie kan er op gegeven moment schaarste aan grondstoffen voor chips komen en daarmee gebrek aan chips en dan prijsstijgingen. Structurele chiptekorten zoals mede veroorzaakt door de coronacrisis dreigen dan ook. Dat kan flinke vlekwerking hebben voor on-premises ICT en clouddiensten maar ook voor diverse andere industrieën, al dan niet indirect.

Ondertussen bagatelliseert de Taiwanese minister van Economische Zaken Wang Mei-hua nu ook de impact van China's nieuwe exportbeperkingen. Dat komt volgens de minister omdat het in China gewonnen germanium en gallium voornamelijk grondstoffen zijn die vervolgens worden verfijnd in landen als de Verenigde Staten en Japan. "Taiwan importeert de verfijnde materialen, dus de impact op korte termijn is beperkt", aldus de minister, die verklaarde de impact van de exportbeperkingen op de prijs en het aanbod van de grondstoffen op langere termijn in de gaten te blijven houden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in