Overslaan en naar de inhoud gaan

VS willen China ook afsnijden van AI-clouddiensten

De VS en China raken steeds verder verstrikt in een handelsconflict rond toegang tot technologie. Nadat China deze week beperkingen doorvoerde voor de export van cruciale aardmetalen nodig voor de productie van chips en andere elektronica, dreigen de VS nu China de toegang te ontzeggen tot benodigde systemen voor het trainen van neurale netwerken.
Chinees datacenter
© Shutterstock
Shutterstock

De regering van president Biden heeft regels in voorbereiding die Amerikaanse bedrijven als AWS en Microsoft verplichten om toestemming te vragen voor het leveren van AI-trainingsfaciliteiten aan bedrijven en instellingen in China, meldt The Wall Street Journal. De nieuwe regelgeving zou al binnen enkele weken van kracht worden. De beperkingen op het gebruik van de datacentra van deze bedrijven komen bovenop eerdere sancties van de VS. Toen is de export verboden van geavanceerde chips en van technologie om dergelijke chips te kunnen maken. Nederland is daar vanwege het Veldhovense bedrijf ASML, maker van chipproductiemachines, ook bij betrokken.

Kopiëren van technologie lastiger

e aanstaande nieuwe escalatie in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog komt onverwacht. Bedrijven als AMD en Nvidia, die met hun grafische chips (GPU's) de basis maken voor AI-trainingssystemen, hielden er al rekening mee dat de regering Biden het exportverbod van chiptechnologie zou uitbreiden naar minder geavanceerde grafische chips.Daardoor wordt het dan voor China lastiger om eigen systemen te maken waar kunstmatige intelligentie mee valt te trainen. Het is nog onduidelijk of de beperkingen op het gebruik van cloud-AI-diensten door China het exportverbod van eenvoudigere GPU's vervangen of dat ze bovenop dit uitgebreidere chipexportverbod komen.

Het effect van de maatregelen zal niet heel groot zijn, verwacht een analist van marktonderzoeker Omdia in een reactie bij The Register. In China beschikt Alibaba Cloud en een aantal kleinere bedrijven over een grote datacenterinfrastructuur. Ook AWS en Microsoft hebben datacentra in China, hoewel die worden geëxploiteerd door lokale bedrijven en volledig zijn afgeschermd van hun moederbedrijven. Ondanks dat deze infrastructuur minder geavanceerd is dan die van cloudbedrijven in de Verenigde Staten, zullen de maatregelen de ontwikkeling van AI in China niet stopzetten. Het wordt wel lastiger voor Chinese organisaties om in de VS ontwikkelde modellen en trainingsstrategieën te kopiëren.

Achterstand inlopen

Ondertussen heeft het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie wel geconstateerd dat de Chinese chipindustrie grote achterstand heeft ten opzichte van het buitenland wat betreft betrouwbaarheid. In een gisteren gepubliceerd document worden met name de chips voor de auto-industrie en de geavanceerde halfgeleiders genoemd. Als oorzaak worden de gebrekkige kwaliteitsprocessen en -controle genoemd. Om het gat te dichten wil China onder meer technologie inzetten om de kwaliteitscontrole op een hoger niveau te krijgen. In 2025 moeten bedrijven tastbare resultaten laten zien in deze verbeterslag om uiteindelijk in 2030 helemaal te voldoen aan wereldstandaarden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in