Overslaan en naar de inhoud gaan

China koppelt megaveel supercomputers aan elkaar voor innovatie-impuls

Chinese supercomputers mogen dan niet vaak de Supercomputer top 500 aanvoeren, maar ingedeeld op landen waar de meeste supercomputers uit de lijst staan opgesteld, prijkt China met afstand op nummer 1. Nu heeft de overheid een plan gepresenteerd om een nationale infrastructuur te bouwen die alle supercomputers in het land aan elkaar koppelt om de rekenkracht te bundelen.
China circuit network
© Shutterstock
Shutterstock

Het nationale supercomputing framework dat het ministerie van Science & Technology ontwikkelt, is bedoeld om de standaardisatie te verbeteren en de beschikbare rekenkracht beter te verdelen en in te zetten waar die nodig is, volgens verschillende lokale media die ZDnet aanhaalt. Het doel is om de ontwikkeling van initiatieven op het gebied van big data, kunstmatige intelligentie en andere nieuwe digitale technologieën te stimuleren.

Het framework moet in 2025 klaar zijn en dan ook geïntegreerde diensten aanbieden aan afnemers door het hele land. Het plan is onderdeel van de 'Digital roadmap' die de Chinese overheid in februari presenteerde. Met een plan dat enkele mijlpalen kent in 2025 en 2035 wil de overheid de haperende economische groei een impuls geven met de inzet van digitale technologie.

In China staan veel supercomputers

In de laatste editie van de halfjaarlijkse supercomputer Top 500-lijst uit november 2022, heeft China een aandeel van 32,4% van het aantal systemen in de lijst. De runner up is de Verenigde Staten met een aandeel van 25,4% en Japan heeft een aandeel van 14,6%. In China staan daarentegen niet de krachtigste supercomputers. Afgemeten naar de gecombineerde prestaties van de rekenmonsters staat China op de derde plek met 10,6%, onder de Verenigde Staten (43,6%) en Japan (19,2%).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in