Overslaan en naar de inhoud gaan

China knijpt levering essentiële chipgrondstoffen af

Vanaf 1 augustus moet iedereen die in China de metalen gallium en germanium wil exporteren, eerst toestemming vragen bij het ministerie van Handel. De maatregel lijkt een reactie op de beperkingen die de VS hebben opgelegd aan de levering aan China van chips en apparatuur om chips te maken.
germanium
© Shutterstock
Shutterstock

China heeft ongeveer 60% van de wereldproductie van germanium in handen. Voor gallium is dat zelfs 80%. Beide metalen spelen een cruciale rol in de productie van chips, glasvezelnetwerken, zonnecellen en LED's. Toch denkt Andrew Buss, analist bij IDC, niet dat de maatregelen direct voor problemen zorgen in de markt, vertelde hij aan The Register. Er is wereldwijd geen tekort aan deze materialen en verder kan de productie in andere landen worden opgevoerd.

Zo zijn er ook germaniummijnen in Canada, Finland, de Verenigde Staten en Rusland. Ook gallium wordt gewonnen in verschillende mijnen in de wereld waaronder in Europa.

Meer mijnbouw in Europa

Om de productie van componenten minder afhankelijk te maken van importen uit China werkt onder meer de Europese Commissie aan plannen om de productie van dergelijke ruwe aardmetalen op het eigen continent op te schroeven. Samen met de Verenigde Staten wordt de oprichting voorbereid van een 'critical minerals club' om te komen tot een betere verdeling van de aanvoer van kritieke mineralen. Probleem daarbij is dat niemand de vaak vervuilende en landschapontsierende mijnbouw in de achtertuin of nabijgelegen natuurgebieden wil hebben.

Zowel de Europese Commissie als de Verenigde Staten hebben al miljardenprogramma's om de productie van computerchips op eigen bodem op te zetten. Om de afhankelijkheid van China te verminderen moet wel de controle over de hele keten worden verkregen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in