Overslaan en naar de inhoud gaan

Tot wel 200 miljard steun voor chipindustrie VS tegen tekorten

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder een wet die de chipproductie in de Verenigde Staten moet versterken. De Amerikaanse regering trekt daarvoor meer dan 52 miljard dollar aan subsidies uit om nieuwe chipfabrieken te bouwen en voor onderzoek en ontwikkeling van halfgeleiders.
Joe Biden
© WhiteHouse.gov
WhiteHouse.gov

De ondertekeningsceremonie van de CHIPS and Science Act in het Witte Huis werd bijgewoond door topbestuurders van grote Amerikaanse chipbedrijven, zoals Intel en AMD, en ook politieke kopstukken uit het Congres. Biden stelde in een verklaring dat "de toekomst gemaakt zal worden in Amerika". Hij sprak van een investering in de VS die maar "eens in een generatie wordt gedaan" en zei dat die zal helpen om "de economische concurrentie in de 21e eeuw te winnen". Aan deze wet is twee jaar gewerkt, met onderhandelingen en getouwtrek tussen Democraten, Republikeinen, lobbygroepen en industrieën.

In strijd met China

Biden gaf aan dat de nu geformaliseerde wet moet helpen om beter de concurrentie aan te kunnen gaan met China op het gebied van chips. Ook moet de Amerikaanse afhankelijkheid van Aziatische toeleveranciers, zoals het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC, worden verminderd door binnenlands meer te gaan produceren. Washington is bezorgd over tekorten aan chips uit Azië door de oplopende militaire spanningen met China over Taiwan.

De grotere binnenlandse productie van chips moet ook helpen om de nijpende tekorten aan die essentiële componenten in de VS tegen te gaan. Chips doen dienst in steeds meer producten en de aanhoudende chiptekorten hebben dus een domino-effect op vele industrieën, markten en zelfs economieën. Met name de Amerikaanse auto-industrie heeft te kampen met productieproblemen vanwege tekorten aan halfgeleiders. Deze week worden 100.000 auto's níet (af)gemaakt in Noord-Amerikaanse fabrieken. In totaal zijn daar tot op heden bijna 1,06 miljoen auto's uitgevallen uit geplande productie, aldus AutoForecast Solutions. De verwachting voor heel 2022 ligt op meer dan 3,8 miljoen stuks.

Complex ecosysteem, en water

Verder moeten chips goedkoper worden door ze meer in de VS te gaan produceren. Daarvoor zijn dus wel miljardeninvesteringen vereist. Die enorme bedragen zijn nodig voor zowel de kostbare fabrieken waar chips worden gemaakt als ook voor de benodigde infrastructuur om die productiefaciliteiten heen. Toeleveringen van specifieke materialen en gespecialiseerde componenten, afname en verwerking van geproduceerde chips in bijvoorbeeld moederborden en printplaten, maar ook 'gewone' dingen als water voor het complexe productieproces van chipplakken (wafers). Droogte kan dus ook voor chiptekorten zorgen.

Bidens ondertekening van de CHIPS and Science Act valt samen met concrete investeringen door chipmakers. Eerder op de dag heeft chipbedrijf Micron Technology bekend gemaakt dat het 40 miljard dollar uittrekt voor een grotere productie van geheugenchips op Amerikaanse bodem. Qualcomm en GlobalFoundries kondigen een nieuwe samenwerking aan waarbij ze 4,2 miljard dollar besteden aan uitbreiding van een GlobalFoundries-faciliteit in de staat New York.

Jaren werk

Qualcomm wil zijn halfgeleiderproductie in de VS de komende 5 jaar met 50% verhogen. Verder hebben bijvoorbeeld Intel, Samsung en TSMC gezegd miljarden uit te trekken voor de bouw van nieuwe chipfabrieken in de VS. Biden heeft gezegd dat de bouw van nieuwe chipfabrieken voor een miljoen nieuwe arbeidsplaatsen zal gaan zorgen in de komende zes jaar. Het Witte Huis verklaart dat alleen al de investering van Micron er in de komende 10 jaar voor zal zorgen dat het Amerikaanse aandeel in de productie van geheugenchips groeit van minder dan 2% naar wel 10%.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in