Innovatie & Strategie

Branche
chips

Chiptekort remt Duitse economie

Duitse economie groeit minder sterk door toeleveringsproblemen, aldus economisch instituut.

© PwC
16 juni 2021

Duitse economie groeit minder sterk door toeleveringsproblemen, aldus economisch instituut.

De Duitse economie, de grootste van Europa, zal dit jaar minder sterk groeien dan eerder gedacht vanwege problemen in de toeleveringsketen, met name rond computerchips en grondstoffen. Dat meldt het vooraanstaande economische onderzoeksinstituut Ifo.

Het Ifo-instituut rekent nu op een groei van de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland in 2021 met 3,3 procent. Dat was eerder 3,7 procent. Vanwege chiptekorten hebben bijvoorbeeld autoproducenten fabrieken of productielijnen tijdelijk stil moeten leggen, waardoor de industriële groei wordt geremd.

Centrale bank wel positief

De Duitse centrale bank verhoogde vorige week juist nog zijn groeiraming voor dit jaar naar 3,7 procent, van een eerder voorspelde 3 procent. De Bundesbank wees daarbij op de voortgang met de vaccinatieprogramma's en het afbouwen van de lockdownmaatregelen, waardoor consumenten meer geld gaan uitgeven.

Onderzoeksinstituut Ifo uit München is echter somberder gestemd. Het merkt op dat de algehele economische activiteit in Duitsland het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8 procent is gedaald. "Dit betekent dat het sterke herstel van de Duitse economie na de eerste golf van het coronavirus een tijdelijke terugval heeft meegemaakt", concludeert het economische instituut. Naast tegenslagen in de bouw spelen ook problemen in de toelevering van cruciale componenten, zoals chips voor uiteenlopende producten.

Volgend jaar beter

Ifo is wel positiever over volgend jaar. Voor 2022 werd de groeiraming verhoogd van 3,2 procent naar 4,3 procent. De Bundesbank rekent voor volgend jaar op een plus van 5,2 procent. De Ifo-onderzoekers hebben verder berekend dat de economische schade door de coronacrisis voor Duitsland in de periode 2020 tot 2022 uitkomt op 382 miljard euro.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.