Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervalste chips springen in op chiptekort

Het wereldwijde tekort aan chips zorgt niet alleen voor stijgende prijzen en beperkt aanbod van chipgebruikende producten, het levert ook andere risico's van vervalsing op. In reactie op het chiptekort, dat door nieuwe corona-uitbraken in Azië kan verergeren, komen minder scrupuleuze partijen met chips die oude modellen, slechte imitaties of 'omgenummerde' exemplaren zijn.
Moederbord
© CC BY -2.0 Flickr.com -cropped from original
CC BY -2.0 Flickr.com -cropped from

Brancheorganisatie IDEA (Independent Distributors of Electronics Association) waarschuwt dat er meer nepcomponenten opduiken. De afzetmarkt voor chips volgt daarmee de 'voorbeelden' van veelgevraagde producten als gezichtsmaskers, handzeep en vaccinatiepaspoorten, waar ook allemaal vervalsingen van op de markt zijn gekomen.

Verschoven en grotere vraag

Het chiptekort is ontstaan door een flinke verschuiving in de vraag naar chips, voor bijvoorbeeld veel meer thuiswerkapparatuur plus entertainmentelektronica. Coronahaarden en lockdowns hebben de productie en distributie gehinderd. Waarna de vraag naar chips nog is opgelaaid, onder meer door hernieuwde vraag van onder meer autofabrikanten die aan het begin van de coronacrisis juist hun afname drastisch hadden teruggeschroefd.

Deze combinatie van factoren zorgt voor een aanhoudend tekort aan chips. De fabrieken voor halfgeleiders, die veelal in Aziatische landen staan, hebben moeite om op te schalen. Grote computerfabrikanten weten tot op heden hun toevoer wel veilig te stellen, maar kleinere partijen en producenten van losse componenten zoals videokaarten hebben meer moeite om aan chips te komen.

Wel/niet eerlijk over oude chips

Dit heeft al gezorgd voor gebrekkige of ronduit slechte beschikbaarheid van uiteenlopende producten. Sommige leveranciers van computerproducten zoeken creatieve oplossingen. Zo is moederbord- en videokaartfabrikant MSI er al toe overgegaan om een jaren oud model opnieuw uit te brengen. Het bedrijf doet dit wel open en eerlijk, maar chipfabrikanten en handelaren met minder scrupules kunnen een slaatje slaan uit het aanhoudende chiptekort.

IDEA-oprichter Steve Calabria voorziet een oplaaien van namaakproducten, die naast nep ook ondermaats kunnen zijn. Gebruik - al dan niet onwetend - van vervalste chips in apparatuur kan dan de betrouwbaarheid en levensduur daarvan beperken, schrijft Ars Technica. Calabria heeft zijn waarschuwende woorden vorige week al geuit tegenover ZDnet. Hij benadrukt dat afnemers van chips ook onder druk van schaarste goed moeten verifiëren wat ze inkopen. Anders lopen zij - en hun klanten - risico van vervalsing.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in