Overslaan en naar de inhoud gaan

EU eens over forse investeringen in chipindustrie

De EU-landen en het Europees Parlement zijn overeengekomen tientallen miljarden euro's te gaan steken in de chipindustrie. De plannen moeten ervoor zorgen dat het marktaandeel van de Europese Unie in microchips, een cruciale bouwsteen van de digitaliserende economie, verdubbelt.
ASML chipmachine
© ASML
ASML

Nu komen de meeste chips nog uit China en Taiwan, maar tijdens de coronapandemie bleek die aanvoer niet verzekerd. Sindsdien, en eens te meer na de Russische inval in Oekraïne, probeert de EU minder afhankelijk te worden van buitenlandse leveranciers. Het Westen en opkomende wereldmacht China komen steeds meer tegenover elkaar te staan en over de veiligheid van Taiwan zijn groeiende zorgen. Maar Europa wil ook niet door de Verenigde Staten in een anti-Chinees kamp worden getrokken.

De nieuwe zogeheten chipsverordening "zal het Europese ecosysteem voor halfgeleiders aanjagen en een vitale rol spelen in het versterken van de concurrentiekracht van de EU op wereldniveau", stelt Zweden, dat de EU dit halfjaar voorzit en namens de lidstaten onderhandelde met het parlement.

Goed nieuws voor ASML

Het aandeel van de EU op de wereldmarkt voor chips moet voor 2030 omhoog naar minstens 20%. Nu is de unie nog goed voor de helft daarvan. Om dat te bereiken mikt Brussel op ruim 43 miljard euro aan investeringen door overheden en private investeerders. Daarvan komt 3,3 miljard euro uit EU-middelen. Europese parels als de alom gekoesterde Nederlandse chipmachinebouwer ASML moeten daarmee hun voordeel kunnen doen.

Eerder trokken de VS ook al tientallen miljarden uit voor hun chipindustrie. Onder meer Japan en Zuid-Korea investeren eveneens stevig.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in