Overslaan en naar de inhoud gaan

Export Nederlandse chipproductiemachines naar China verder aan banden gelegd

De export van bepaalde machines van chipmachinemaker ASML in Veldhoven naar China wordt aan banden gelegd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) laat dat aan de Tweede Kamer weten. Het is volgens haar nodig voor de "(inter)nationale veiligheid".
minister Schreinemacher
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

"De aanvullende nationale exportcontrolemaatregelen betreffen zeer specifieke technologieën in de productiecyclus van halfgeleiders waarop Nederland een unieke en leidende positie heeft, zoals de meest geavanceerde Deep Ultra Violet (DUV) immersie lithografie en depositie", schrijft Schreinemacher. De DUV-systemen zijn de op één na laatste generatie machines die ASML bouwt.

Akkoord met VS en Japan

Eind januari lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Washington beperkte de eigen export van chiptechnologie naar China al in oktober uit vrees dat die zou worden gebruikt voor militaire doeleinden.

De Amerikanen keken ook naar Nederland, omdat ASML wereldwijd vooroploopt met de ontwikkeling van chipmachines. De stap van het kabinet betekent dat ASML toestemming van het kabinet moet vragen voor export van deze meest geavanceerde DUV-machines. Oudere versies van deze machine mogen nog wel gewoon worden uitgevoerd naar China. Het kabinet wil proberen de regeling voor de exportbeperking nog voor de zomer rond te hebben.

Eerder al ingeperkt

De export van de allerlaatste en modernste chipmachines van ASML naar China is al langer niet mogelijk. Begin 2020 kwam naar buiten dat Nederland na sterke druk van de Verenigde Staten had besloten de uitvoer van zogenoemde EUV-machines naar China op te schorten.

ASML zelf verwacht dat het nog wel enige tijd zal duren voordat de wet- en regelgeving echt van kracht zal zijn. In een reactie meldt het bedrijf dat het een exportvergunning zal aanvragen voor de verzending van de DUV-systemen. Zoals al eerder gemeld bij de publicatie van de jaarcijfers over 2022, verwacht ASML niet dat de beperkingen een groot effect zullen hebben op de financiële resultaten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in