Overslaan en naar de inhoud gaan

'Handelsrestricties vormen gevaar voor wereldwijde chipontwikkeling'

De VS en China moeten stoppen met hun pogingen om elkaars chipindustrie vleugellam te maken, want de hele wereld - en zeker Amerika - gaat daar last van gaat krijgen. Dit is de boodschap die de Semiconductor Industry Association (SIA) nu uitdraagt in een tijd van escalerende beperkingen voor handel in chips, productietechnologie en materialen daarvoor.
wafer
© Shutterstock
Shutterstock

De Amerikaanse regering probeert met exportblokkades van moderne chiptechnologie naar China de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te frustreren. Omgekeerd hindert China de versterking van de chipindustrie in de Verenigde Staten met handelsrestricties. De escalatie in dit conflict dreigt uit te monden in een volledige handelsoorlog, waarschuwt de SIA.

De branchevereniging voorziet dat de Amerikaanse overheid de eigen plannen voor een sterke chipindustrie, zoals vastgelegd in onder meer de CHIPS and Science Act, ondermijnt. Volgens de SIA is het beter als vertegenwoordigers van beide landen om tafel gaan om de wederzijdse problemen op te lossen. In ieder geval wil de SIA dat de Amerikaanse overheid voordat die nieuwe sancties oplegt eerst eens gaat praten met vertegenwoordigers van de industrie om de impact van de maatregelen te bespreken.

Concurrentiepositie beschadigd

Willen de CHIPS and Science Act-plannen kans van slagen hebben dan moet er wel toegang zijn tot de Chinese markt, zegt SIA. Dat grote Aziatische land is de grootste afzetmarkt ter wereld voor reguliere halfgeleiders. Tegelijkertijd is China ook een voorname leverancier van bepaalde benodigde materialen voor chipproductie én is het een grootmacht voor de fabricage van chips.

De maatregelen van de Amerikaanse overheid hollen de concurrentiepositie van de eigen chipindustrie uit. Bovendien reiken de gevolgen verder dan alleen de Verenigde Staten. Doordat de internationale toeleveringsketens worden verstoord, komt er onzekerheid in de chipmarkt. De gevoeligheid en de afhankelijkheden zijn tijdens de coronacrisis al pijnlijk duidelijk geworden. Toen is door coronabesmettingen en -lockdowns in chipproductieland China wereldwijd sprake geweest van chiptekorten, die nog lang hebben nageijld.

Complexe ketens

Gartner-analist Alan Priestley zegt tegen technieuwssite The Register dat de SIA gelijk heeft dat de restricties een verstorend effect hebben op wereldschaal. De toeleveringsketens zijn heel complex en hebben niet alleen te maken met de productie van chips maar ook met de integratie daarvan in eindproducten. Daarbij zijn producten nodig van een breed scala aan leveranciers en geen enkel land kan daarin volledig onafhankelijk zijn van andere landen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in