Overslaan en naar de inhoud gaan

'Goedkope Surface krijgt Intel inside'

Aanhoudende geruchten over een goedkopere en minder krachtige Surface-tablet krijgen bevestiging in paperassen die Microsoft heeft ingediend bij de Amerikaanse telecomautoriteit FCC (Federal Communications Commission). Details worden nog onder de pet gehouden, maar één opvallend gegeven springt er al uit: de apart genoemde WiFi/Bluetooth-chip van Qualcomm. Hieruit valt af te leiden dat de instap-Surface toch een Intel-processor heeft.
Windows RT-tablet
© Microsoft
Microsoft

De door de FCC nu geopenbaarde documenten betreffen een nieuw apparaat, waarvoor formeel certificering bij dat overheidsorgaan vereist is. In de paperassen wordt gesproken van 'Model 1824' die wordt uitgerust met onder meer een kleinere voeding en een nieuwe batterij (met licht hogere spanning dan eerdere Surface-modellen). Dit zou duiden op een kleiner en qua prestatieniveau lichter apparaat, schrijft de Duitse techsite WinFuture die de FCC-informatie heeft ontdekt.

Aparte module dus geen SoC

Een veelzeggend detail is de apart genoemde WiFi/Bluetooth-chipmodule, geproduceerd door Qualcomm. ARM-processors zijn in de regel vervat in SoC-designs (system-on-a-chip) waarin chips voor draadloze technologie zoals WiFi, Bluetooth, en mobiel breedband (3G, 4G) ook zijn opgenomen. Fabrikanten van smartphones en tablets hoeven dan niet nog aparte elektronica voor de connectiviteit op te nemen in hun apparaten.

De aanwezigheid van de WiFi/Bluetooth-module zou dus aangeven dat Microsoft geen centrale ARM-processor gebruikt in zijn aankomende goedkopere Surface-tablet. Eerder was daar wel speculatie over, mede gevoed door de komst van een nieuwe Windows-variant die draait op ARM-processors. Inmiddels hebben fabrikanten als HP en Asus ook al 2-in-1 devices uitgebracht met dat 'Windows 10 voor ARM'. Deze eerste generatie maakt echter een slechte indruk bij reviewers.

Versus iPad Pro, vanwege onderwijs

In mei zijn er al berichten naar buiten gekomen dat de instap-Surface een Core m-processor van Intel krijgt. Microsoft zou beknibbelen op de batterijduur om zo de prijs omlaag te krijgen ten opzichte van zijn huidige Surface-modellen. De minder dure - en ook minder krachtige - nieuwkomer zou een strategische zet zijn in reactie op Apple's iPad Pro en offensief daarmee voor de onderwijsmarkt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in