Overslaan en naar de inhoud gaan

'Instapmodel Surface-tablet keert terug'

Een kleinere, qua vermogen lichtere en daarmee dus goedkopere Surface-tablet zou gepland staan om in de tweede helft van dit jaar op de markt te komen. Microsoft zou mikken op een prijsniveau van 399 dollar. Dit in reactie op Apple's recent uitgebrachte iPad van 329 dollar.
Windows RT-tablet
© Microsoft
Microsoft

De huidige Surface-productlijn van Microsoft bestaat uit premium apparaten. Onder de Surface-naam brengt de Windows-maker tablets, laptops, 2-in-1 systemen en het luxe omklap-workstation Surface Studio waarbij het goedkoopste apparaat (de Surface Pro) begint bij een prijs van zo'n 900 euro. Volgens uitgelekte plannen komt daar later dit jaar verandering in. De onderkant van de markt krijgt een aparte Surface-lijn die dan kleinere tablets omvat met minder vermogen en een bescheiden prijskaartje. Dit zou dan de derde keer zijn dat de Microsoft-tablet in een goedkopere uitvoering komt.

Versus iPads en Chromebooks

Microsoft wil hiermee mensen aantrekken die geen interesse hebben in de duurdere Surface Pro (laat staan de nog wat hoger geprijsde Surface Laptop, Surface Book 2 en Surface Studio). De terugkeer van een instapmodel Surface, wat in het Windows 8-tijdperk al is geprobeerd met de Surface RT (anno 2012) en de Surface 3 (anno 2015), is volgens persbureau Bloomberg een directe aanval op Apple's iPad. Van die iOS-tablet is net een goedkopere variant uitgekomen, die wel ondersteuning heeft voor Apple's Pencil die zijn debuut heeft gemaakt voor het duurdere topmodel iPad Pro.

De goedkopere iPad, die Apple in maart heeft gepresenteerd, is bedoeld voor de onderwijssector en vormt een reactie op de populariteit van goedkope Chromebooks. Die laptops met Google's browserbesturingssysteem Chrome OS zijn een nieuwe low-end bedreiging voor Apple en Microsoft. Laatstgenoemde heeft eerder al het functioneel uitgeklede en daardoor beter beveiligde Windows 10 S uitgebracht om de onderwijsmarkt te verleiden. Eerder heeft Microsoft flink moeten afschrijven op zijn Surface-tablets, mede door het schrappen van de instapreeks met Windows RT.

Windows RT

De terugkeer van een goedkopere reeks Surface-tablets is al enige tijd in de maak, weten bronnen van Microsoft-watcher Mary Jo Foley te melden. Het zou gaan om een model met 10 inch schermmaat, een Intel Core m-processor, 4GB geheugen en een interne opslagcapaciteit van 64GB. De huidige 12,3 inch Surface Pro met Core m-chip heeft 4GB RAM, een 128GB SSD en kost 799 dollar. Een deel van de kostenbesparing voor het geplande nieuwe instapmodel zou zitten in een kortere batterijduur; tot wel vier uur minder, aldus Bloomberg. De huidige Surface Pro haalt volgens fabrikant Microsoft wel 13,5 uur op een enkele acculading.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in