Overslaan en naar de inhoud gaan

Stralingswerende update voor iPhone 12 ligt ook in Nederland voor de hand

De update die Apple uitvoert op de iPhone 12-modellen vanwege een geconstateerd te hoog stralingsniveau, moet het bedrijf Europa-breed aanbieden volgens de Europese richtlijnen. De update volgt dus waarschijnlijk snel voor de Nederlandse iPhone 12-bezitter. 

bereik mobiele telefoon
Shutterstock, Natasa Ivancev

Naar aanleiding van een dreigende terugroepactie voor de iPhone 12 in Frankrijk kwam Apple eind vorige week met een software update voor het gewraakte toestel die het zendvermogen naar beneden bijstelt. De Belgische staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel zei vandaag tegen DataNews het niet nodig te vinden het toestel in België van de markt te halen.

Hij had geïnformeerd bij de Belgische telecomtoezichthouder BIPT, die naar aanleiding van tests een onderzoek van de Franse toezichthouder zelf een onderzoek was gestart. De eerste elementen uit die analyse zijn geruststellend, zegt Michel.

Europabreed dezelfde normen

De staatssecretaris heeft bovendien contact gezocht met Apple om zich er van te verzekeren dat de update die bij Franse iPhone 12's wordt aangebracht, ook naar de toestellen van dit type in België zou komen. "Elke Europeaan moet van dezelfde normen en stralingsnormen genieten, zoals het Europees kader voorschrijft", stelt Michel bij DataNews. 

In Nederland is een vergelijkbaar onderzoek gestart naar de emissie van de iPhone 12. Zoals Michel al stelt, is Apple verplicht volgens de Europese wetgeving de update Europa-breed aan te brengen, dus dat geldt ook voor de iPhone 12-exemplaren in Nederland. 

Gevolgen van minder zendvermogen

De update schroeft het maximale zendvermogen van het toestel terug. Dat betekent vermoedelijk dat de toestellen na de update een iets minder goede verbinding hebben op plekken waar de dekking van het netwerk zwak is. Mobiele telefoons proberen in dat geval toch verbinding te houden met de dichtstbijzijnde antennemast door hun zendsterkte te verhogen. Het voordeel van de ingeperkte zendcapaciteit is dan wel weer dat de accu minder wordt aangesproken voor het leveren van die maximale zendsterkte. Het toestel kan dus wat langer toe met een acculading. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in