Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse toezichthouder spreekt Apple aan op straling iPhone 12

De Nederlandse toezichthouder voor telecom spreekt Apple aan op de mogelijk te sterke elektromagnetische straling van de iPhone 12. Eerder werd bekend dat Frankrijk de verkoop van dit type smartphone tijdelijk verbiedt, omdat de straling ervan de Europese limieten overschrijdt. De Nederlandse Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI) laat nu weten niet te twijfelen aan het laboratoriumonderzoek waarop de Franse autoriteiten zich baseren.

Apple iPhones
iPhone 12
Apple

"De RDI neemt nu eerst contact op met de fabrikant. Want Nederland hecht net als Frankrijk veel waarde aan het veilig gebruik van mobiele telefoons. Mobiele apparaten moeten voldoen aan de Europese normen", meldt een woordvoerder.

Boven de Europese norm

Het Franse Agence Nationale des Fréquences (ANFR), dat in Frankrijk over telecom gaat, onderzocht de elektromagnetische straling van verschillende telefoons. Daaruit kwam naar voren dat het menselijk lichaam 5,74 Watt straling per kilogram gewicht opneemt uit de iPhone 12 als iemand die telefoon bijvoorbeeld in zijn broek- of vestzak draagt. De Europese norm ligt op 4,0 Watt per kilogram.

De Franse toezichthouder eist dat Apple de verkoop van de telefoon tijdelijk staakt en met een oplossing komt voor de te grote straling. Het is nog niet duidelijk of er in Nederland ook zo'n tijdelijk verbod komt.

Alle iPhone 12-toestellen terug?

Apple stelt dat de metingen waarop de AFNR zich baseert, waarschijnlijk niet correct zijn. Het bedrijf heeft wel de verkoop van die oudere toestellen gestaakt, maar gaat in beroep bij de AFNR. De Franse toezichthouder gaat zo ver dat wanneer Apple niet binnen enkele weken een oplossing voor het probleem heeft, het bedrijf moet zorgen dat alle iPhone 12-exemplaren die al zijn verkocht, teruggehaald worden.

Elektromagnetische straling uit apparaten kan het lichaam opwarmen en daarom zijn er limieten voor de blootstelling aan die straling. Voor andere effecten op de gezondheid van elektromagnetische straling zijn geen aanwijzingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in