Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe iPhone 15 en Apple-smartwatches stellen teleur

Gelijk na het jaarlijkse feestje van Apple waarbij de nieuwe iPhone en aanverwante apparatuur wordt gepresenteerd, zakte de beurskoers van Apple in met 1,8%. Beleggers hebben blijkbaar niet het vertrouwen dat Apple met de iPhone 15 en nieuwe Apple Watch ook de weg naar een nieuwe golf aan inkomsten heeft aangeboord.

Tim Cook
Tim Cook
Tim Cook blij

De tijden dat Apple-fans lange rijen voor de Apple Stores vormden om de eerste dag dat een nieuw model uitkwam er een te bemachtigen zijn echt voorbij. Apple kampt al langere tijd met zwakkere verkoop van smartphones, wat onder meer door de inflatie wordt veroorzaakt.  Daarnaast heeft Apple problemen op de grote Chinese markt door berichten dat de Chinese overheid ambtenaren zou verbieden om iPhones te gebruiken voor werk en in overheidsgebouwen. Vanwege die berichten ging Apple vorige week hard onderuit op Wall Street en gingen tientallen miljarden dollars aan beurswaarde van het techconcern in rook op.

USB-C als meest opmerkelijke stap

Apple-topman Tim Cook presenteerde gisteren op het hoofdkantoor van het Amerikaanse technologiebedrijf in het Californische Cupertino de iPhone 15. Die smartphones zijn nu voorzien van een USB-C-poort om de smartphones op te laden. Deze standaardaansluiting vervangt het bedrijfseigen Lightning van Apple.

Met deze overstap voldoet de iPhone-maker aan eisen van de Europese Commissie. Brussel wil dat vanaf eind volgend jaar alle mobieltjes en oplaadbare apparaten een USB-C poort hebben. Dit moet elektronisch afval en extra kosten voor consumenten tegengaan. Nu hebben veel mensen nog verschillende opladers thuis.

Melkkoe in vele varianten

Apple houdt traditioneel de kaken stijf op elkaar over welke nieuwe producten er op het jaarlijkse evenement naar buiten worden gebracht. Maar Apple-kenners hadden dus al gerekend op de iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max met wat technische verbeteringen ten opzichte van de voorgaande modellen. Kort na het event begint doorgaans de voorverkoop van de nieuwe modellen.

De iPhone is het belangrijkste product van Apple. De smartphone is goed voor ongeveer de helft van de omzet van Apple. De wereldwijde omzet van het bedrijf is al drie kwartalen op rij afgenomen. De introductie van de nieuwe modellen lijkt daar geen verandering in te brengen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in