Overslaan en naar de inhoud gaan

'Apple gaat alternatieve App Store op iPhone toelaten'

Apple treft voorbereidingen om toch andere winkels voor apps toe te laten binnen het besturingssysteem voor zijn iPhones dan de eigen App Store. Lange tijd weigerde het Amerikaanse techconcern besturingssysteem iOS open te stellen voor appwinkels van buitenaf, maar onder druk van nieuwe regelgeving die de Europese Unie in 2024 wil invoeren komt daar verandering in. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
Apple App Store
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Softwareontwikkelaars en andere medewerkers zijn nu hard aan het werk om bepaalde onderdelen van Apple-platforms open te stellen voor partijen van buitenaf, zeggen de bronnen tegen het persbureau. Mensen met een iPhone of iPad zouden daardoor uiteindelijk de mogelijkheid krijgen om buiten de App Store om software op hun smartphone en tablet te zetten. Apps die via die weg worden gedownload omzeilen zo ook de commissie van 30% die ze Apple moeten betalen over hun inkomsten binnen de App Store.

Vanuit de development-wereld klinkt al langer kritiek op die 30% commissie van Apple en de macht die Apple heeft met zijn App Store. Spotify deed eerder al zijn beklag bij de Europese Commissie. Epic Games, de maker van het spel Fortnite, begon zelfs een rechtszaak en een groep Franse appontwikkelaars klaagde Apple eerder dit jaar ook aan. Zelfs Elon Musk klaagde onlangs over de 30% commissie en de macht van Apple. 

Alleen binnen EU nieuwe regels

Tot nu toe heeft een rechter in de zaak met Epic Games gezegd dat de 30% commissie wel mag, mits Apple ontwikkelaars ook de mogelijkheid geeft om in hun apps te laten weten dat gebruikers bijvoorbeeld via een website goedkopere abonnementen af kan sluiten. Maar pas met de nieuwe regelgeving van de Europese Unie komt er ook druk om andere appstores toe te laten. 

Apple is dan ook van plan om de wijzigingen eerst alleen in Europa door te voeren. Binnen de EU gaan namelijk wetten gelden die voor een gelijker speelveld moeten zorgen tussen Apple en Google, dat met besturingssysteem Android ook geen grote invloed heeft op de smartphonemarkt en andere ontwikkelaars van apps.

Een woordvoerder van Apple weigerde commentaar tegenover Bloomberg.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in