Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple aangeklaagd door Franse ontwikkelaars wegens appstore

Een groep Franse appontwikkelaars heeft Apple aangeklaagd in de Verenigde Staten. Volgens de ontwikkelaars vraagt Apple om te veel geld voor het gebruik van de App Store, waarmee het bedrijf de Amerikaanse mededingingswet zou schenden.
Apples App en iTunes Store
© Shutterstock
Shutterstock

Apple vraagt ontwikkelaars 30% commissie over de inkomsten van apps uit de App Store, naast een jaarlijkse bijdrage van 99 dollar. Omdat de App Store de enige manier is om apps naar iOS-apparaten te brengen, kunnen ontwikkelaars niet om die prijzen heen.

Met dat beleid schendt Apple concurrentierechten, vinden de makers van onder meer nieuwsapp Figaro en sportnieuwsapp L'Équipe, schrijft Reuters. Niet alleen gaat het concurrentie tegen door maar één appstore toe te laten op het platform, maar het houdt volgens de ontwikkelaars ook innovatie tegen. Daarnaast hebben consumenten geen keuzevrijheid. 

Met de rechtszaak hopen de developers dat dit beleid niet langer gevoerd mag worden. Ook willen ze graag een schadevergoeding. 

Zoveelste zaak om kosten

Het is niet voor het eerst dat Apple in een juridische strijd verwikkeld raakt vanwege zijn beleid voor de App Store. Eerder startte Fortnite-maker Epic Games een zaak tegen Apple. Dat bedrijf wilde om de 30% commissie heen komen door een eigen betaalsysteem in de game in te bouwen. Maar van Apple mocht dat niet. De iPhone-maker besloot dan ook om Fortnite uit de App Store te halen.

De rechter besloot uiteindelijk dat Apple eigen betaalsystemen van ontwikkelaars in de App Store moet toestaan. Maar Apple mag nog wel 30% commissie blijven vragen. Epic Games is in beroep gegaan tegen die uitspraak. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in