Innovatie & Strategie

Apps
App store

Rechter: Apple mag verandering App Store niet uitstellen

App-makers mogen vanaf december via eigen website goedkopere abonnementen aanbieden. 

© Shutterstock
10 november 2021

App-makers mogen vanaf december via eigen website goedkopere abonnementen aanbieden. 

Apple mag een door de rechter opgelegde verandering van zijn App Store-beleid niet uitstellen tot na december. Het techbedrijf moest makers van apps vanaf december de mogelijkheid geven om in hun apps gebruikers te laten weten dat ze bijvoorbeeld via een website goedkopere abonnementen kunnen afsluiten. Apple had om uitstel verzocht omdat het bedrijf in beroep is gegaan en geen werk wil doen dat mogelijk weer terug moet worden gedraaid.

De verplichting komt voort uit de rechtszaak van Epic Games tegen Apple. Het softwarebedrijf achter het overlevingsspel Fortnite vond de regels die Apple voor de App Store hanteert neerkomen op machtsmisbruik. Zo moeten softwaremakers Apple een commissie van 30% betalen op iedere transactie via de App Store en zijn ze verplicht om Apples eigen betalingssysteem daarvoor te gebruiken. Ook mogen ze dus niet wijzen op goedkopere manieren om abonnementen af te sluiten. Veel softwaremakers hanteren een goedkoper tarief buiten de App Store, omdat ze daar geen commissie hoeven af te dragen.

Volgens de rechter had Apple de uitspraak "selectief gelezen" en negeerde het techbedrijf de delen van de uitspraak waarmee die verplichte verandering werd onderbouwd. Zij wees het verzoek om uitstel daarom af. Apple kreeg in de zaak tegen Epic overigens in grote lijnen gelijk.

Apple blijft het oneens met de beslissing van de rechter en kondigde aan ook voor het opschorten van de maatregel een beroep in te stellen. Het bedrijf achter de iPhone ligt wereldwijd steeds meer onder vuur vanwege de regels rondom de App Store.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.