Overslaan en naar de inhoud gaan

'China wil iPhone ook verbieden voor staatsbedrijven'

  • Na Amerikaanse en Europese bans op Huawei volgt China met verbod op iPhones.
  • Overheidsorganisaties maar ook staatsbedrijven zouden 'eigen waar' moeten gebruiken.
  • In escalerend geopolitiek conflict speelt Nederland een sleutelrol.
Chinese president
president Xi Jinping van China
Shutterstock

De Chinese regering is van plan zijn verbod op het gebruik van iPhones uit te breiden naar medewerkers van staatsbedrijven, plus nog andere door de overheid gecontroleerde instanties. Deze escalatie van Chinese maatregelen tegen Amerikaanse technologie wordt gemeldt door persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Gister was er al het nieuws, gebracht door zakenkrant The Wall Street Journal, dat de Chinese regering iPhone-gebruik door medewerkers van de centrale overheid heeft verboden. Het gaat dan om gebruik voor het overheidswerk. Het lijkt er niet op dat alleen Apple op de korrel wordt genomen. Dit verbod zou namelijk ook gelden voor andere smartphones van niet-Chinese merken.

Nederland tussen VS en China in

China voert dit verbod in te midden van oplopende spanningen met de Verenigde Staten en andere westerse landen. De Amerikaanse regering probeert het Aziatische land steeds meer af te knijpen van de geavanceerdste chiptechnologie, waardoor ook de Nederlandse chipmachinemaker ASML met exportbeperkingen te maken heeft. De VS vrezen dat China de technologie voor militaire doeleinden zal gebruiken.

Het Chinese verbod is mogelijk ook een vergelding voor vergelijkbare beperkingen in de VS voor het gebruik van smartphones van het Chinese Huawei en de filmpjesapp TikTok, die een Chinees moederbedrijf heeft. Daarnaast is China zelf ook al jarenlang bezig om minder afhankelijk te worden van westerse technologie. In 2022 gaf Beijing overheidsinstanties en staatsbedrijven de opdracht om computers van buitenlandse merken binnen twee jaar te vervangen door binnenlandse alternatieven.

Sterke afhankelijkheid Apple

Apple en het belangrijkste voorlichtingsorgaan van de Volksrepubliek hebben niet direct gereageerd op vragen van Bloomberg over de kwestie. Ondanks de spanningen tussen de VS en China blijft Apple sterk afhankelijk van het Aziatische land. Het bedrijf haalt ongeveer een vijfde van zijn omzet uit China. Ook wordt het merendeel van de iPhones daar gemaakt.

De producten van Apple zijn zeer populair in China, ondanks de toenemende wrok tegen de Amerikaanse pogingen om de techsector van het Aziatische land in bedwang te houden. Apple is in China marktleider in het duurdere segment voor smartphones en de iPhone wordt veel gebruikt in zowel de overheids- als de particuliere sector. De Chinese verkopen vormden ook een van de zwaartepunten in de resultaten van Apple in het afgelopen kwartaal.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in