Overslaan en naar de inhoud gaan

Biden dwarsboomt Chinese chipindustrie met nieuwe exportregels

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft nieuwe exportregels gepresenteerd, bedoeld om de technologische en militaire vooruitgang van China te vertragen. Zo zouden Amerikaanse chipbedrijven moeten stoppen met de levering van bepaalde apparatuur aan branchegenoten die volledig in Chinese handen zijn.
president Biden, USA
© WhiteHouse.gov
WhiteHouse.gov

De Amerikaanse regering wil ook voorkomen dat buitenlandse bedrijven geavanceerde chips aan China verkopen. Ook het leveren van apparatuur aan Chinese bedrijven waarmee ze hun eigen chips kunnen maken zou moeten worden gestopt. De Amerikanen hebben echter geen enkele belofte gekregen over soortgelijke maatregelen door geallieerde naties, heeft de regering toegegeven.

À la Koude Oorlog

"Met deze maatregelen zouden de Chinezen jaren teruggezet kunnen worden", zegt een cyberbeveiligingsexpert van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS), een Amerikaanse denktank. Volgens hem grijpt het huidige beleid terug op de strenge regelgeving ten tijde van het hoogtepunt van de Koude Oorlog.

De relatie tussen China en Amerika is al langere tijd gespannen. Vorig jaar ging de Amerikaanse Senaat akkoord met enorme investeringen om de economische macht van China terug te dringen, vooral op technologisch gebied. Ook breidde Biden de lijst uit van Chinese ondernemingen waarin niet langer geïnvesteerd mag worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in