Overslaan en naar de inhoud gaan

Nvidia en AMD mogen van VS bepaalde AI-chips niet meer aan China leveren

Nvidia en AMD mogen bepaalde AI-chips niet meer leveren aan Chinese bedrijven, zo hebben de Verenigde Staten besloten. De VS stellen dat er een risico is dat de chips gebruikt worden voor militaire doeleinden.
Nvidia logo (in licht)
© Nvidia
Nvidia

Het gaat specifiek om de A100- en H100-chips van Nvidia, die ontworpen zijn om machine learning-taken sneller uit te voeren, schrijft Reuters. De chips worden vooral in datacenters gebruikt en mogen volgens een brief aan beurswaakhond SEC ook niet meer aan Rusland geleverd worden. Concurrent AMD mag de MI250-chips niet meer naar China exporteren.

Het verbod kan voor Nvidia best wat gevolgen hebben, stelt het bedrijf. Nvidia zegt namelijk dat dit nieuwe beleid het afronden van de nieuwe H100 kan dwarsbomen.

Beleid wordt herzien

Waarom alleen deze chips niet meer naar China of Rusland geëxporteerd mogen worden, is niet duidelijk. Het Amerikaanse Handelsministerie wil namelijk niet zeggen welke criteria gehanteerd worden voor de regels. Wel zegt het dat het China-gerelateerd beleid en praktijken herziet om "geavanceerde technologieën uit de verkeerde handen te houden".

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegenover Reuters dat de VS proberen een 'techblokkade' in te stellen voor China.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in