Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen sprake van iPhone-verbod voor ambtenaren, verzekert China

De Chinese regering ontkent iPhones te hebben verboden op ministeries. Eerder schreven verschillende media over zo'n verbod voor ambtenaren op het gebruik van telefoons van Apple en andere niet-Chinese tijdens het werk.

iPhone-fabricage
iPhone-inspectie door Chinese arbeider
Apple

"China heeft geen wet, reglementen of richtlijnen die de aankoop of het gebruik van telefoons van buitenlandse merken zoals iPhone verbieden", verklaarde een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover persbureau AFP.

'Ambtenaren, plus staatsbedrijven'

Een week geleden berichtte zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden dat de Chinese regering ambtenaren van centrale overheidsinstellingen het gebruik van smartphones van buitenlandse merken had verboden. Vervolgens meldde persbureau Bloomberg dat de Chinese overheid dat verbod wilde uitbreiden naar staatsbedrijven en andere door de overheid gecontroleerde instanties.

De verklaring van het ministerie is de eerste officiële reactie op die berichten over een mogelijk iPhone-verbod. De woordvoerster verwijst tegelijkertijd naar "meerdere artikelen die veiligheidsproblemen met iPhones hebben blootgelegd", maar ze geeft verder niet precies aan welke nieuwsberichten ze bedoelt.

Mondeling wel mogelijk?

Het officiële antwoord op het artikel van The Wall Street Journal sluit niet uit dat ambtenaren mondeling wel degelijk te horen hebben gekregen dat ze hun iPhone beter thuis kunnen laten, stelt AFP.

De berichten over het vermeende iPhone-verbod verschenen te midden van oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten, het thuisland van Apple, en China. De Amerikaanse regering probeert China steeds meer af te knijpen van de modernste chiptechnologie uit vrees voor het gebruik daarvan voor militaire doeleinden. Daarnaast zetten de VS een aantal Chinese bedrijven op een zwarte lijst, waaronder telecom- en smartphoneconcern Huawei.

Afzetmarkt én productieland

China is voor Apple niet alleen een belangrijke markt, maar ook het land waar de meeste iPhones in elkaar worden gezet. Het concern is sinds 1993 actief in de Volksrepubliek. Apple-baas Tim Cook noemde de relatie met China tijdens een bezoek aan Beijing in maart "symbiotisch".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in