Overslaan en naar de inhoud gaan

Lowcode/nocode is minder bewezen dan cloud en AI, oordelen developers

De huidige hype over kunstmatige intelligentie (AI), inclusief machine learning, is misschien minder overtrokken dan andere techtrends. Dat beeld komt naar voren uit een groot onderzoek onder developers dat Stack Overflow heeft uitgevoerd. Lowcode/nocode scoort slecht, net als kwantum computing.
developers
© Shutterstock
Shutterstock

De website met vragen en antwoorden over softwareontwikkeling heeft ontwikkelaars bevraagd naar hun sentiment over de impact van opkomende technologieën. Daaronder dus AI, dat nu volop in de belangstelling staat, maar ook relatief oudere techtrends zoals cloud computing en lowcode plus nocode. Laatstgenoemde twee maken het ontwikkelen van software veel breder toegankelijk doordat ze in eerste instantie minder diepgaande techkennis vereisen.

Open source als Poolster

Daarmee kunnen eindgebruikers ook aan de slag met het maken van benodigde software voor bepaald gebruik. Dit worden dan wel citizen developers genoemd, omdat zij als het ware 'burgers' zijn van de applicaties die ze zelf creëren. Onder traditionele ontwikkelaars lijkt er echter enige scepsis te leven. De nieuwste pulse survey van Stack Overflow bevestigt dat beeld.

Developers zijn gevraagd naar hun oordeel in welke mate technologieën zich hebben bewezen. Open source scoort hierbij met flinke voorsprong het beste. Het vrijelijk delen en kunnen benutten van broncode staat helemaal rechtsboven in het kwadrant voor positief sentiment én bewezen zijn. Het wordt door Stack Overflow de Poolster voor ontwikkelaars genoemd.

Minder positieve perceptie

Cloud computing scoort ook heel hoog wat betreft zich bewezen hebben, maar zit flink lager wat betreft positieve perceptie door ontwikkelaars. Daarna komt machine learning (ML) dat iets hoger scoort dan cloud op de positieve perceptie voor impact, maar wat lager qua bewezen zijn. AI-assisted technologie wordt wel als positief gezien, maar wordt toch nog wel bestempeld als opkomend. Hetzelfde geldt voor nanotechnologie, duurzame technologie en ook privacybeschermende technologie.

Onder de streep voor positief sentiment vallen techtrends als augmented en virtual reality (AR en VR), maar ook blockchain en lowcode plus nocode. Developers hebben een negatieve perceptie van die technologieën die ze ook nog eens bestempelen als nog niet bewezen. Daarmee worden deze twee gerelateerde vormen van (vereenvoudigde) softwareontwikkeling dus door developers gezien als experimenteel.

Ervaring en toekomstverwachting

Dit oordeel is mogelijk niet zozeer ingegeven door volwassenheid of potentie van de technologie zelf, maar misschien meer van eigen ervaring die ontwikkelaars er wel of juist niet mee hebben. Ook speelt mee of developers denken of een technologie wel of niet veel gebruikt gaat worden in de toekomst, stipt Stack Overflow nog aan. AI-assisted technologie scoort heel hoog (33%) op dat gebied, maar lowcode/nocode heel laag (4%). Lager nog dan blockchain (5%).

Perceptie van positieve of negatieve impact van opkomende technologie

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in