Overslaan en naar de inhoud gaan

Hardcore-gebruikers kraken lowcode-plannen SAP af

De SAP-gebruikersgroep voor Duitstaligen DSAG heeft met grote reserves gereageerd op de strategie van SAP meer lowcode-ontwikkelmethodiek te verwerken in SAP Build. Het kan weliswaar wat lucht bieden in een krappe markt voor deskundige ontwikkelaars, maar het valt nog te bezien welke waarde dit heeft in praktijk, volgens de DSAG.
bouwsteen
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

SAP onthulde vorige week tijdens de TechEd-gebruikersconferentie SAP Build een lowcode-ontwikkelomgeving waarmee niet IT-geschoolden (citizen developers) zelf de mogelijkheden krijgen apps te bouwen op basis van toegang tot de processen, data en context in het enterprise softwareplatform. De lowcode-technologie bouwt verder op middleware - het SAP Business Technology Platform - tussen de SAP-applicaties die gebruikers in staat stelt, processen te automatiseren, toevoegingen te creëren op bestaande SAP-applicaties en nieuwe te bouwen.

Maar de DSAG gaat niet mee in de jubelstemming waarmee SAP de nieuwe mogelijkheden presenteerde. De groep had liever gezien dat SAP zijn tijd geld en energie steekt in het wegwerken van de achterstanden in de reguliere roadmap van het bedrijf in plaats van in het opzetten van gereedschap waarvan het nut mogelijk maar beperkt is. Want, zo zegt de DSAG in een verklaring aan CEO Jens Hungershausen en CTO Sebastian Westphal die The Register heeft ingezien, het moet duidelijk zijn voor iedereen dat deze oplossing geen vervanging is voor klassieke softwareontwikkeling en daarmee valt te bezien tot welke diepte in het proces dit hulpmiddel zich gaat bewijzen. 

'Laat SAP legacy wegwerken'

Veel grote bedrijven met SAP enterprise software worstelen nog elke dag met toepassingen die tegen veroudering aanlopen, stelt de DSAG. "De routekaarten van SAP vertonen hier vele barsten en hebben behoefte aan prioritering - de nieuwe SAP Build biedt hier geen enkele remedie", is het snoeiharde verwijt van de gebruikersgroep. Daarbij komt ook nog dat SAP Build sterk leunt op een cloud-first-strategie en veel grote SAP-gebruikers zijn daar helemaal niet van gecharmeerd. 

SAP verdedigt zich door te stellen dat veel klanten wel degelijk werken aan een evolutie richting low code en dus kan SAP niet achterblijven. Er zijn tijdens TechEd samenwerkingen aangekondigd met onder meer lowcode-specialisten Mendix en AppGyver.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in