Overslaan en naar de inhoud gaan

SAP omarmt low code voor enterprisesoftware

SAP heeft als oplossing voor het aanhoudende tekort aan IT'ers een tweesporenbeleid, met enerzijds low code en anderzijds een opleidingsinitiatief. De Duitse leverancier van zogeheten enterprisesoftware komt met een eigen lowcodeplatform (SAP Build) waarmee gewone gebruikers serieuze functionaliteit kunnen ontsluiten, maar ook creëren. Daarnaast begint SAP een samenwerking met opleider Coursera, om zo meer ontwikkelaars 'te creëren'.
developers team
© Shutterstock
Shutterstock

Deze twee nieuwe initiatieven van SAP, dat onder meer ERP-software (enterprise resource planning) levert, zijn vandaag aangekondigd op de TechEd-conferentie van het bedrijf. "Met SAP Build komt de volledige potentie van het SAP Business Technology Platform binnen handbereik van zakelijke gebruikers", aldus het persbericht. De leverancier stelt dat gebruikers van alle niveaus hiermee eenvoudig applicaties kunnen ontwikkelen en uitbreiden, bedrijfsprocessen kunnen automatiseren en business-sites kunnen ontwerpen.

Aanhaken op bedrijfsprocessen

Het nieuwe lowcode-aanbod is geïntegreerd met de BPM-software (Business Process Management) Signavio van SAP. De Build-software geeft daarmee gebruikers ook inzicht in al hun bedrijfsprocessen, zodat werk op het gebied van low code duidelijker is in te zetten voor het aanpakken van bepaalde pijnpunten of automatiseren van specifieke zaken. De leverancier spiegelt hierbij voor dat gebruikers gemakkelijk zien welke initiatieven dan de grootste impact hebben.

"Meer dan 275.000 referentiepunten van 4.000 klanten en 1.300 toepassingsgerichte workflows en automatiseringen laten gebruikers onmiddellijk gebruikmaken van het volledige spectrum van bedrijfsexpertise dat in het SAP-platform is ingebouwd", licht SAP toe. Het bedrijf biedt rond de nieuwe lowcode-oplossing een bijbehorend 'Builders-programma' waarmee gebruikers in contact kunnen komen met hun collega's, om via bijvoorbeeld hands-on sessies en forums  best practices te delen.

Domeinexperts en digitalisering

In een toelichting noemt SAP het grote en aanhoudende tekort aan IT'ers. De omarming van low code door deze oudgediende softwareleverancier moet inhoudelijke bedrijfsexperts, die lang niet altijd technisch onderlegd zijn, in staat stellen om snel en soepel tech-innovaties door te voeren. Op de TechEd-conferentie die deze week plaatsvindt, deelt de vroege gebruiker Qualtrics zijn positieve ervaring met SAP Build. Daarbij wordt gesproken van een gemakkelijk gerealiseerde verbetering van de klantervaring, die tegelijkertijd ook nog eens tegen flink lagere ontwikkelingskosten is gerealiseerd. Experience-managementbedrijf Qualtrics claimt een verlaging van wel 90%.

SAP wijst ook op de grote vraag naar IT-veranderingen bij organisaties, die de capaciteit van ontwikkelaars overstijgt. Onderzoeksbureau IDC signaleert dit ook. Een mogelijke oplossing is de inzet van domeinexperts die non-IT'ers zijn, maar die dan door middel van low code ook technisch-inhoudelijk kunnen bijdragen - of zelfs geheel zelfstandig ICT-zaken kunnen realiseren. IDC voorziet dat zakelijke professionals steeds meer betrokken zullen raken bij initiatieven om digitale oplossingen te creëren voor het oplossen van dringende bedrijfsproblemen.

Door het toenemende belang van digitalisering zullen er naar verwachting van IDC in de komende tien jaar wereldwijd meer dan 100 miljoen zakelijke professionals betrokken raken bij de productie van digitale oplossingen. ICT-marktonderzoeker Gartner ziet ook groei van ontwikkelaars die buiten de formele IT-afdelingen vallen. Die zijn, zo is de voorspelling, over vier jaar goed voor tenminste 80% van de gebruikersbasis voor low-code ontwikkelingstools zullen uitmaken. Vorig jaar was dit nog 60%.

En toch ook developers

Naast het omarmen van low code zet SAP ook stappen om voor meer professionele ontwikkelaars te zorgen. De softwareleverancier legt de ambitie neer om de komende twee jaar wereldwijd twee miljoen ontwikkelaars bij te scholen. Om dat doel voor 2025 dus te bereiken verdrievoudigt SAP zijn gratis aanbod van lessen op zijn SAP Learning-site.

Behalve dat eigen educatie-aanbod investeert SAP ook in externe ontwikkeling van ontwikkelaars. Het bedrijf werkt samen met opleider Coursera aan een nieuw Professional Certificate op instapniveau. “Dit certificaat is ontworpen voor leerlingen van alle achtergronden, een diploma of branche-ervaring is niet vereist", legt CEO Jeff Maggioncalda Coursera uit. "Het bereidt leerlingen voor op instapfuncties in enkele veelgevraagde vakgebieden." Dit moet dus meer en nieuwe ontwikkelaars opleveren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in