Overslaan en naar de inhoud gaan

Low code nog weinig populair onder ICT’ers

Terwijl low code aan een flinke opmars bezig is, werken nog relatief weinig ICT’ers met de techniek. Dat blijkt uit de 22e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot onder ruim 700 ICT’ers. Maar liefst 76% zegt nooit met de techniek te werken.
low-code
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De wereldwijde markt voor low code-ontwikkeltechnieken groeit de afgelopen jaren flink. Gartner verwacht zelfs dat deze markt in 2021 wereldwijd 13,8 miljard dollar aan omzet gaat genereren, 22,6% meer dan in 2020. Die groei schrijft Gartner onder meer toe aan de populariteit van SaaS en aan de coronacrisis, die de vraag naar citizen developers buiten de IT-sector heeft laten groeien.

Maar onder ICT’ers zelf is low code nog veel minder populair. Slechts 7% van de respondenten zegt in de Salary Survey van AG Connect vaak of zelfs altijd met low code te werken. 76% gebruikt de techniek helemaal nooit.

Niet iedereen programmeert

Mogelijk heeft dat er ook mee te maken dat een groot deel van de respondenten (75%) voor zijn werk niet hoeft te programmeren. Dat klinkt als veel, maar in diverse ICT-functies hoeft ook niet geprogrammeerd te worden. Zo zegt 91% van de ICT’ers met een managementfunctie, 84% van de securityspecialisten en 80% van de ICT’ers met een beheerdersfunctie niet te programmeren.

Logischerwijs is de groep ICT’ers die niet programmeert onder de mensen met een functie binnen ontwikkeling een stuk kleiner. 66% zegt juist wél te programmeren. Daarbij worden met name talen als Python, Java en C# gebruikt, zo blijkt uit het onderzoek.

Agile werken niet overal populair

Een andere trend die veel teruggezien wordt, is om agile te werken. Toch valt op dat 30% van de respondenten nog niet agile werkt en dat 21% nog bezig is met de transitie naar een agile werkwijze.

Binnen de ICT-sector is het aandeel dat wel agile werkt een stuk groter: 56% binnen deze branche zegt wel agile te werken, een kwart doet dat nog niet. Verder wordt ook binnen de overige dienstverlening (51%) en financiële instellingen (64%) vaker agile gewerkt dan gemiddeld.

Salary Survey 2021

Dit artikel is onderdeel van de resultaten van de 22e editie van de jaarlijkse Salary Survey van AG Connect en Berenschot. De komende tijd verschijnen er meer artikelen over het salarisonderzoek op AG Connect. Alle artikelen kun je hier lezen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee