Overslaan en naar de inhoud gaan

ChatGPT 4 komt deze week, ook voor AI-video's

De CTO van Microsoft Duitsland heeft op een AI-bijeenkomst onthuld dat de veelbelovende vierde versie van AI-model GPT deze week al uitkomt. De grote software- en cloudaanbieder gebruikt tot op heden GPT-3, dat (met 'upgrade' 3.5) de motor is achter het veelbesproken ChatGPT waar nu ook Microsofts zoekmachine Bing gebruik van maakt. De nieuwe versie 4 zou een flinke sprong voorwaarts brengen voor mogelijkheden om met eenvoudige tekstinvoer complexe creaties te laten genereren.
AI-toepassing
© OpenAI
OpenAI

Niet alleen belooft GPT-4 (en dan een daarop gebaseerd ChatGPT 4) dan meer kracht om invoer te begrijpen en dan betere reacties te geven, ook kan de nieuwe versie multimodaal werken. Dit betekent dat het op basis van bijvoorbeeld tekst beeld kan aanmaken (en in theorie ook andersom). AI-bot Midjourney kan al afbeeldingen maken, net zoals DALL-E en Stable Diffusion van ChatGPT-maker OpenAI.

AI-concurrentiestrijd

Facebooks moederbedrijf Meta heeft begin vorig jaar al een eigen AI-prototype geshowd waarmee een algemene tekstomschrijving een tekenfilmachtige omgeving in virtual reality (VR) kan opleveren. Deze Builder Bot is bedoeld voor het metaverse, waar Facebook-oprichter Mark Zuckerberg groots op inzet. Zijn bedrijf Meta heeft eind vorig jaar ook een AI onthuld om video's te maken. Dat Make-A-Video-systeem kan op basis van tekst, een afbeelding of een al bestaande video bewegend beeld maken.

Tot op heden zijn veel van zulke AI-toepassingen niet beschikbaar voor algemeen gebruik. ChatGPT-maker OpenAI heeft echter opzien gebaard door zijn AI-systeem wel publiekelijk toegankelijk te maken. Daarnaast werkt het bedrijf samen met Microsoft, die ook flink investeert in OpenAI, om GPT en ChatGPT te combineren met Microsoft-producten en -diensten als Bing en Azure.

Microsoft-CTO Andreas Braun heeft GPT-4 voor deze week in het vooruitzicht gesteld. Hij heeft de release - die al enige tijd voor maart op stapel stond - concreet genoemd op de bijeenkomst 'AI in Focus - Digital Kickoff', wist de Duitse techsite Heise vorige week te melden. Op dat event hebben vier medewerkers van Microsoft Duitsland de diverse, disruptieve mogelijkheden van AI-modellen als GPT gepresenteerd.

Multimodaal en meertalig

Daarbij is het cloudaanbod Azure-OpenAI van Microsoft ook uit de doeken gedaan. CTO Braun heeft laten vallen dat de release van GPT-4 deze week moet komen en stelt daarbij dat het begrip van menselijke taal ook multimodaal functioneert. Dit werkt dan ook voor invoer en uitvoer: bijvoorbeeld Duitse tekst invoeren bij de AI-chatbot om in het Italiaans een antwoord te krijgen.

De CEO van Microsoft Duitsland, Marianne Janik, gaf ook acte de présence en sprak van de brede disruptie die nu door AI-toepassingen wordt veroorzaakt. Zij benadrukt de potentie voor waardecreatie en stelt dat dit een omslagpunt is: een 'iPhone-moment'. Die smartphone van Apple heeft ook de hele ICT-industrie en vele andere bedrijfssectoren plus cultuur, maatschappij en meer flink veranderd. Volgens Janik draaien AI's zoals ChatGPT niet om het inpikken van werk en banen, maar om het anders aanpakken van repetitieve taken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in