Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook ChatGPT-maker vindt AI-regulering noodzakelijk

CEO Sam Altman van OpenAI, het bedrijf achter het gehypte ChatGPT, waarschuwt dat “potentieel angstwekkende” vormen van artificial intelligence (AI) dichterbij zijn dan vaak wordt gedacht. Wat Altman betreft is regulering noodzakelijk. Zijn opmerkingen volgen nadat Microsofts ChatGPT-aangedreven Bing Chat recent bizarre reacties heeft gegeven.
AI-toepassing
© OpenAI
OpenAI

Afgelopen zondag heeft Altman in een reeks tweets uitgelegd hoe hij denkt over de huidige stand van zaken rondom kunstmatige intelligentie, waarmee zijn bedrijf momenteel veel stof doet opwaaien. Volgens de ondernemer uit Silicon Valley is de overgang naar een toekomst met AI “op veel punten goed” en kan het heel snel gaan. Hij vergelijkt het met de “wereld voor en na de smartphone”.

Aanpassingstijd nodig

Bij die positieve beschouwing voegt hij echter een waarschuwing: de samenleving heeft namelijk tijd nodig om zich aan te passen aan zoiets groots als AI. “Instellingen moeten genoeg tijd krijgen om uit te zoeken wat ze moeten doen. Regulering wordt belangrijk en het kost tijd om dat in te voeren", tweette Altman.

De vraag is of er wel genoeg tijd ís. "Hoewel de huidige generatie AI-tools niet erg angstaanjagend is, zijn we mogelijk niet ver verwijderd van de angstwekkende varianten." De hoogste baas van OpenAI heeft jaren terug ook al gepleit voor regulering. In maart 2015 blogde hij: "De Amerikaanse overheid, en alle andere overheden, zouden de ontwikkeling van SMI (Superhuman Machine Intelligence) moeten reguleren".

8 jaar terug al

"In een ideale wereld zou regulering de slechteriken moeten vertragen en de goede ontwikkelaars moeten versnellen. Het lijkt er dan ook op dat wat er met de eerste SMI gebeurt erg belangrijk gaat zijn", aldus Altman bijna acht jaar geleden. Sindsdien zijn de ontwikkeling gestaag doorgegaan, met de laatste paar jaar enkele grote, publiekelijke mijlpalen. Ook OpenAI's technologiedirecteur Mira Murati én mede-oprichter Elon Musk zijn voorstander van AI-regulering.

Een uitgebreidere versie van dit artikel is eerder verschenen op Business Insider, zustertitel van AG Connect.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in