Overslaan en naar de inhoud gaan

Elke ontwikkelaar kan nu aan de slag met ChatGPT

OpenAI heeft een Application Programming Interface (API) vrijgegeven waarmee iedere ontwikkelaar de tekstrobot-technologie kan inbouwen in eigen applicaties. Ook voor het spraakherkenningsmodel Whisper is nu een API beschikbaar.
Instacart ChatGPT-integratie
© OpenAI
OpenAI

De toegang die OpenAI met de ChatGPT-API creëert naar het achterliggende GPT3.5 Turbo-natuurlijketaalmodel opent de weg voor een lawine aan nieuwe spraakgestuurde applicaties. Het privilege ligt dus niet alleen meer bij Microsoft dat miljarden investeerde in OpenAI, maar natuurlijk wel voorrang krijgt bij de toegang tot de laatste ontwikkelingen en ondersteuning.

OpenAI heeft beide API's in stilte getest met een paar geselecteerde bedrijven. Een daarvan is Snap, het bedrijf achter SnapChat. Dat introduceerde vorige week My AI for Snapchat, waarmee gebruikers heel eenvoudig bijvoorbeeld een Haiku kunnen maken voor vrienden op de chatdienst.

Een andere voorbeeld is Quizlet, een online leeromgeving waarbinnen de ChatGPT-technologie een rol krijgt als leerhulpmiddel dat interactief vragen stelt over de leerstof op basis van antwoorden die een student geeft. OpenAI geeft verder voorbeelden van een paar webwinkels die hun app hebben voorzien van een chatmodule waarmee gebruikers op nieuwe ideeën gebracht kunnen worden, bijvoorbeeld voor recepten of een nieuwe outfit.

API-gebruik niet gratis

Organisaties die gebruik willen maken van de ChatGPT API betalen 0,2 doIlarcent per duizend 'tokens'. In principe maakt de ChatGPT-API gebruik van dezelfde infrastructuur als de ChatGPT-toepassing die voor het grote publiek beschikbaar is. Die kampte de afgelopen tijd nogal met overbelasting. Hoewel daaraan gewerkt is om de capaciteit te vergroten kunnen ontwikkelaars ook gebruik maken van 'dedicated instances'. De hele ChatGPT-infrastructuur is ondergebracht op de Microsoft Azure-clouddienst. Wie gebruik wil maken van dedicated instances moet wel betalen voor het gebruik van deze Azure-cloudinfrastructuur.

Privacy-opties onderhandelbaar

OpenAI verzekert in de blog dat gegevens die gebruikers van de API's invoeren, niet gebruikt worden voor het verder trainen van de modellen erachter, tenzij de organisatie die de API gebruikt daar wel de voorkeur aan geeft. Overigens houdt OpenAI de ingevoerde data standaard 30 dagen in opslag, maar ook hierover kunnen nadere afspraken over worden gemaakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in