Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodklok over tekort aan Cobol-specialisten: betalingsverkeer in gevaar

Cruciale infrastructuur van banken, verzekeraars en overheidsinstellingen wordt bedreigd door een tekort aan experts in de oudere taal Cobol. Dit vormt een risico voor de continuïteit van het betalingsverkeer in Nederland. "Wie nu nog moet starten met het vernieuwen van Cobol, is eigenlijk te laat."

De klassieke programmeertaal Cobol is al vele jaren een robuust fundament én een groeiend probleem voor veel bedrijven, overheden en instellingen. AG Connect belicht deze nijpende kwestie al jaren. Ook recent nog. Terwijl het tekort aan Cobol-experts wereldwijd speelt, is het in Nederland een groter probleem. Nederland loopt 'voorop' doordat hier eerder dan in andere landen automatisering en digitalisering zijn omarmd voor admistratieve processen.

Cobol-dag bij CWI

Daardoor valt er in Nederland meer code op te ruimen, vertelt professor Jurgen Vinju aan het Financieele Dagblad. Hij doet onderzoek naar softwaretransformaties bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Dat Nederlandse centrum heeft morgen (donderdag 18 januari) een evenement over de Cobol-problematiek.

De ruim zestig jaar oude programmeertaal heeft namelijk te kampen met een teruglopend aantal experts. Zij gaan - of: zijn - simpelweg met pensioen en nieuwe aanwas is er nauwelijks. Dit tekort aan Cobol-specialisten bedreigt de continuïteit van de dienstverlening van banken, verzekeraars en overheidsinstellingen. Het gaat daarbij om essentiële systemen voor bijvoorbeeld het verwerken van het betalingsverkeer in Nederland, het uitbetalen van uitkeringen, het verwerken van inkomstenbelastingen en het draaien van loonadministraties bij voormalige staatsbedrijven.

'Sluipmoordenaar'

De in Cobol geschreven toepassingen zijn gaandeweg steeds verder uitgebreid en verknocht geraakt met kritieke bedrijfsprocessen. Daardoor is vervanging, door over te stappen naar systemen gebaseerd op andere talen, veel makkelijker gezegd dan gedaan. Zo'n migratie is een complexe zaak die jaren kan duren. En waarvoor dan eerst ook natuurlijk die schaarse Cobol-experts nodig zijn.

Vinju stelt dat de complexiteit van de Cobol-systemen een sluipmoordenaar is. "Vergelijk het met een brug die je niet onderhoudt. Zolang je er overheen kan, lijkt er niets aan de hand. Maar als hij op een dag ineens openstaat, wordt het wel ingewikkeld", legt hij uit aan het FD.

Kostenpost, kernkwestie

Bijkomend probleem is dat veel organisaties moeite hebben om een oplossing te vinden voor dit groeiende probleem. "Het gevoel van urgentie ontbreekt", zegt Matthijs Jansen van Cobol-opleider Quuks tegen het FD. "Cobol wordt gezien als kostenpost en niet als onderdeel van de kern van een bank. Wij zien een ramp aankomen. Je hebt het Cobol-probleem niet zomaar opgelost."

Organisaties als ABN Amro, Nationale-Nederlanden (NN), de Belastingdienst en het UWV hebben elk op eigen wijze met eigen keuzes te maken met de Cobol-problematiek. De één kiest voor doorontwikkeling, met daarbij terugdringen van de complexiteit. De ander kiest voor stoppen met Cobol en overstappen naar vervangende systemen die het dan zelf ontwikkelt. Beide opties hebben zo hun risico's.

De tijd dringt

Ongeacht de situatie en keuzes speelt de factor tijd een steeds grotere rol. Door de aankomende pensioneringen van de resterende Cobol-experts. In combinatie met de ver achterblijvende instroom van nieuwe, jongere experts. "Wie nu nog moet starten met het vernieuwen van Cobol, is eigenlijk te laat", verkaart IT-hoofd Dennis Kornet van ABN Amro's kritieke betaalsystemen tegen het FD. Ook Vinju stelt dat haast geboden is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RN
Richard van der Nat 18 januari 2024

https://www.agconnect.nl/tech-en-toekomst/development/headhunters-speuren-de-markt-af-naar-cobol-kennis#3cd8dea5-b48b-4213-a763-5c48d0d353bc Na dit artikel ben ik de markt gaan onderzoeken en wat verbaasd mij geen van de belanghebbenden heeft het er over dus is de paniek onderhuids ofzo?

JK
Jaap Koole 18 januari 2024

Als ik het me goed herinner stonden dezelfde soort koppen 30 jaar geleden ook al in de Automatisingsgids. Over 30 jaar weer?

LV
Lezer#6891 van der Vorm 22 januari 2024

Ik heb ook de indruk dat het in Nederland nogal zwaar aangezet wordt vanuit de media. Zowiezo speelt dit al zolang, dat er ruim voldoende tijd is geweest dit op te lossen. Van Amerikaanse partijen die Cobol gebruiken hoor ik dat die het probleem veel minder hebben. Die hebben jonge programmeurs weten te enthousiasmeren voor Cobol. De taal is voor een goede programmeur snel te leren en er zijn bij banken en verzekeraars mooie functionele, operationele en technologische uitdagingen. De toekomstverwachtingen zijn ook prima, er is hier nog jaren werk in. Als je mensen dan ook nog eens een uitstekend salaris biedt dan krijg je ze over de streep (wat in de US in ieder geval goed lukt). Kortom, niet meer klagen, maar creatief aan de slag en handen uit de mouwen ;-)

RH
Ron Heinen 23 januari 2024

Deze reactie is verwijderd

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in