Overslaan en naar de inhoud gaan

Cobol herleeft dankzij genAI

fenix
Shutterstock, Xcages

Het snel slinkende aantal programmeurs met kennis van de Cobol-programmeertaal is een groot probleem voor bedrijven met het IBM Z-mainframe-platform. Zo'n 84% van de applicaties op deze machines is nog gebaseerd op Cobol. Generatieve AI kan uitkomst bieden om gefaseerd de oude applicaties om te zetten naar Java-code.

Het is een hulp die IBM zijn 'Z'-klanten nu aanbiedt. De strategie werd al in mei aangekondigd maar is nu breed beschikbaar, vertelde Kyle Charlet, CTO van IBM Z Software in een persconferentie waar The Register over schrijft. 

IBM heeft de toolset samengebracht in het watsonx product platform. Met de hulpmiddelen is het mogelijk om op 'chirurgische' wijze een monolitische Cobol-toepassing te ontleden in bedrijfsfuncties. Vervolgens creëert de watsonx code assistant er een Java class hierarchy voor en kan het resultaat omzetten in Java-code. Tenslotte creëert de toolset ook de benodigde tests om de gegenereerde code te valideren. 

Gegenereerde code is goed onderhoudbaar

De watsonx-assistent is getraind op CodeNet en verder door IBM gefinetuned voor deze specifieke taken met behulp van paren van Cobol- en Java-code. 

Het voordeel van deze aanpak met het extraheren van de business logica uit de legacysoftware, is dat de Cobol-code niet direct wordt omgezet in Java. Dat zou vrijwel onleesbare Java-code opleveren die dan ook niet meer onderhoudbaar is. Nu is de resulterende Java-code prima te volgen, claimt Charlet. 

The Register wijst er ook nog op dat genAI nogal de neiging heeft te hallucineren. Volgens Charlet levert dat vooral een probleem op met het interpreteren van teksten en niet zo zeer met code. Tekst is veel meer dan code afhankelijk van interpretatie en context. Bij code is dat minder het geval. Bovendien zijn mogelijke fouten direct ondervangen door de validatie die watsonx toepast. Eventuele hallucinaties leveren doorgaans al niet-uitvoerbare code op en als dat wel gebeurt, kunnen ze worden ontdekt en gecorrigeerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in