Overslaan en naar de inhoud gaan

4G-ballonnen in Kenia de lucht in

Het hing al een tijd in de lucht, maar inmiddels is duidelijk dat Loon de bevolking van Kenia vanaf begin 2019 daadwerkelijk gaat voorzien van internettoegang. Het Google-zusje laat speciale ballonnen de lucht ingaan bij de afgelegen gebieden in het Afrikaanse land, om vanaf ongeveer 20 kilometer hoogte internettoegang te faciliteren.
Project Loon
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Loon is een dochterbedrijf van Alphabet, de moeder van Google, en werd onlangs zelfstandig. Het bedrijf werkt al jaren aan het ballonnenproject en heeft naar eigen zeggen al 30 miljoen kilometer aan testvluchten afgelegd. Hierbij zou één van de ballonnen 198 dagen onafgebroken hebben rondgevlogen. De apparatuur in de ballonnen wordt via zonnepanelen voorzien van stroom.

Hulp bij noodsituaties

Naast het bieden van een internettoegang aan mensen in rurale gebieden, hebben de ballonnen van Loon hun waarde ook al bewezen tijdens noodsituaties en humanitaire rampen. Zo zorgden de ballonnen van Loon in 2017 na een orkaan in Peru en een overstroming in Puerto Rico voor internettoegang, toen natuurgeweld de communicatievoorzieningen daar volledig had platgelegd.

Loon is niet de eerste die vanuit de lucht rurale gebieden van internet wil voorzien. Eerder zette moederbedrijf Alphabet al in op drones om afgelegen gebieden van internet te voorzien, maar zag uiteindelijk meer in het experimentele ballonnenproject, wat Loon toen nog was. Ook Facebook zette in op drones, maar de social-mediagigant trok in juni van dit jaar op zijn beurt de stekker uit het eigen project Aquila.

Inzetten op internetverbindingen voor afgelegen gebieden kan naast een nobel streven voor bedrijven ook een lucratieve keuze zijn. Miljarden mensen in afgelegen delen van arme landen hebben nog altijd geen toegang tot internet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in