Overslaan en naar de inhoud gaan

Google-moeder staakt project internetdrones

Titan Aerospace, na de overname door Google ondergebracht bij X Lab van Alphabet, stopt met de ontwikkeling van drones op zonne-energie.
Titan Solar Powered drone
© Titan
Titan

Het doel van Titan Aerospace was drones te ontwikkelen die lange tijd in de lucht konden blijven omdat zij al hun energie haalden uit de zonnepanelen op de lange vleugels. Alphabet zag er diverse futuristische toepassingen voor. Zo zouden de drones een alternatief kunnen zijn voor Project Loon waarin met luchtbalonnen internettoegang kon worden verzorgd op afgelegen gebieden.

Maar nu blijkt dat X Lab dat alternatief al ruim een jaar geleden aan de kant heeft geschoven. Volgens een woordvoerder van het Alphabet-onderdeel valt met de huidige stand van de techniek zowel de economische als technische haalbaarheid van Project Loon vele malen gunstiger uit.

Nu is de ontwikkeling van de drones helemaal gestaakt, meldt 9to5Google. Afgelopen maanden klaagden de technici van Titan al dat het moederbedrjf hen slecht ondersteunde met het benodigde materiaal. Zo moesten ze bijvoorbeeld zelf naar de bouwmarkt meer dan 100 kilometer ver rijden voor aardedraad voor de bescherming van elektronische componenten. Die strips waren niet in de reguliere bestelling door het moederbedrijf meegeleverd. Veel van de 50 werknemers van Titan Aerospace - in 2014 door Google overgenomen - gaan aan het werk in andere projecten binnen X Lab.

De ervaringen en de keuze van Alphabet roepen vragen op over de haalbaarheid van een vergelijkbaar project bij Facebook. Dat werkt ook al een aantal jaar aan een mogelijkheid internet te verzorgen op afgelegen gebieden met behulp van drones. Onlangs eindigde de eerste vlucht van de Aquila drone in een crash.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in