Innovatie & Strategie

Procesmanagement
project Loon

Ballonnenproject Loon slaat vleugels uit

Project van Google-moeder gaat verder als zelfstandig bedrijf, met mogelijk snelle uitrol in Kenia.

Project Loon © Google
12 juli 2018

Project van Google-moeder gaat verder als zelfstandig bedrijf, met mogelijk snelle uitrol in Kenia.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, ziet brood in de internetballonnen van het eigen Project Loon. Zoveel brood zelfs, dat het project losgemaakt wordt van de experimentele tak ‘X Lab’ en als eigen bedrijf verdergaat.

Bewezen meerwaarde

Project Loon is er met zijn internetballonnen op gericht om online-voorzieningen te bieden in rurale gebieden. Deze experimentele, hoogvliegende bedrijfsactiviteit bewees in 2017 zijn waarde al tijdens noodsituaties in Peru en Puerto Rico, toen natuurgeweld de communicatievoorzieningen daar volledig had platgelegd.

De internetapparatuur in de ballonnen van Loon wordt van elektriciteit voorzien door zonnepanelen, waardoor onafgebroken kan worden gezorgd voor een internetverbinding. Zolang de ballon in de lucht blijft natuurlijk.

Eerder probeerde het moederbedrijf van Google, net als social mediagigant Facebook, al om met drones internet te bieden aan rurale gebieden. Maar Alphabet nam vorig jaar afscheid van dit project, om vol in te kunnen zetten op de ontwikkeling van de internetballonnen van Project Loon. Facebook trok in juni van dit jaar op zijn beurt de stekker uit het eigen project Aquila.

Volgende bestemming: Kenia

Ondertussen gaat het Project Loon dusdanig voor de wind, dat het in onderhandeling is met de overheid en telecomproviders in Kenia. Het Alphabet-project maakt naar verluidt een goede kans om snel een grote rol te spelen in de internetverbinding van de 45 miljoen inwoners van dat Afrikaanse land.

Project Loon is niet het enige project dat op eigen benen komt te staan: ook het op 'pakketbezorgingsdrones' geënte project Wing mag van Alphabet de eerste stappen als zelfstandig bedrijf zetten. Beide projecten volgen daarmee volgens X Lab het goede voorbeeld van voorgangers Chronicle, Waymo en Verily. Die zijn respectievelijk gericht op AI-gebaseerde cybersecurity, zelfrijdende auto's, en biomedische wetenschap.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.