Innovatie & Strategie

Netwerken
Project Loon

Project Loon krijgt rol bij hulp aan Puerto Rico

Na meer dan twee weken nog geen communicatie op zwaar getroffen eiland.

Project Loon © CC BY 2.0 - Flickr btwashburn
9 oktober 2017

Na meer dan twee weken nog geen communicatie op zwaar getroffen eiland.

Google heeft toestemming om met zijn ballonnen een tijdelijk communicatienetwerk op te zetten op Puerto Rico. Na de verwoestingen die orkaan Maria aanrichtte, wordt de hulpverlening ernstig gehinderd door het ontbreken van communicatievoorzieningen.

De FCC heeft voor het Google-initiatief een experimentele licentie verstrekt. Daardoor mag de apparatuur die aan de ballonnen hangt de 900 MHz band gebruiken, een frequentie die normaal alleen door de mobiele operators mag worden gebruikt.

De voorzitter van de FCC, Ajit Pai, concludeerde dat er een 'innovatieve aanpak' nodig is om de verbindingen op het eiland te herstellen. Google heeft al sinds februari 2016 een lanceerstation voor de ballonnen in Puerto Rico. Die waren vooral bedoeld om ballonnen over Peru te kunnen sturen om daar in onherbergzame gebieden internetverbindingen te kunnen leveren. Ook toen kwam de actie op een goed moment. In maart werd de regio getroffen door extreme overstromingen als gevolg van heftige regelval.

Door machine learning was Google in staat betere windvoorspellingen te maken en de ballonnen wel 98 dagen boven de rampgebieden actief te houden. Naast een licentie voor de ballonnen zetten de hulpdiensten ook drones in voor tijdelijke communicatienetwerken. Die hebben echter het nadeel dat ze niet zo lang in de lucht kunnen blijven.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.