Overslaan en naar de inhoud gaan

Rotterdamse haven vreest afhankelijkheid Amerikaanse cloudleveranciers

Havenbedrijf Rotterdam is bezorgd over de afhankelijkheid van zijn vitale processen bij Amerikaanse cloudproviders. Daarover schrijft het bedrijf in een position paper, in aanloop naar een rondetafelgesprek volgende week in de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer.

"Meer dan in andere landen is er in Nederland een sterke afhankelijkheid van technologie en buitenlandse leveranciers, wat voor risico’s zorgt met betrekking tot leveringszekerheid en continuïteit. Hierop zou specifiek beleid opgemaakt moeten worden vanuit de overheid", schrijft Havenbedrijf Rotterdam, dat onder meer bezorgd is over de capaciteit op de lange termijn en kwaliteitsgaranties van de digitale infrastructuur voor kritische toepassingen. "Veel vitale processen zijn in hoge mate afhankelijk van Amerikaanse cloudaanbieders."

De kans op digitale aanvallen op kritieke systemen in de haven neemt toe, schrijven de rapporteurs. De gehele logistieke keten kan dan verstoord worden. “De mate van digitale weerbaarheid van de bedrijven verschilt sterk en dat maakt de ketens als geheel kwetsbaar. Gezien de toenemende digitale onderlinge verbondenheid van en tussen bedrijven en de toenemende dreiging van een cyberaanval, vormt cyber dus een reëel risico voor de continuïteit van de Rotterdamse haven.”

Samenhang in toezicht

Het havenbedrijf is ook bezorgd over de verschillende toezichthouders die ieder voor zich met beperkte kennis van zaken security onderzoeken. De Rotterdamse haven is voorstander van het organiseren van een samenhangende vorm van cybertoezicht. “Hierdoor kan de kwaliteit van het cybertoezicht worden verhoogd en de (administratieve) lasten voor bedrijven worden verlaagd.”

Het Havenbedrijf wil ook weten hoe de overheid beter over de kennis van commerciële bedrijven kan beschikken en roept ook op tot een beter crisisplan bij een grote aanval. In de position paper wordt onder meer afgevraagd hoe -bij een cyberaanval- een crisisplan verschillende niveaus kan onderscheiden, met onderdelen die als eerste en als laatste hersteld worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in