Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiek bezorgd over scanners van Chinees bedrijf in Rotterdamse haven

De Tweede Kamer is bezorgd over scanners van het Chinese bedrijf Nuctech die gebruikt worden in de Rotterdamse haven Diverse landen waaronder Canada, de VS en sinds kort ook Litouwen weren de technologie vanwege risico’s op spionage. De VVD heeft minister Grapperhaus vragen gesteld.
spionage
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Inmiddels vragen meerdere landen zich af of hun grensbewaking in veilige handen is met Nuctech, dat ook door de Nederlandse douane wordt gebruikt, op vliegvelden en in distributiecentra. Nadat experts hun vrees voor spionage uitspraken, besloot Litouwen afgelopen vrijdag apparatuur van Nuctech te weren. Het bedrijf is deels staatseigendom van China en heeft een hoofdkantoor in Nederland.

De scanners kunnen potentieel gevoelige data opleveren over goederen die een land binnenkomen en verlaten. Door algoritmen zijn onderliggende systemen aan elkaar gekoppeld, schrijft FD. “‘Je installeert op het niveau van nationale veiligheid een kwetsbaarheid. Stel dat er een kill switch ingebouwd kan worden en dat we op gegeven moment verwikkeld zijn in een handelsoorlog met China. Als het land alle scanners afzet, hebben wij er maanden last van.”, zegt veiligheid- en crisismanagementadviseur Glenn Schoen tegenover de krant.

Preventieve maatregelen

VVD-kamerlid Yesilgöz-Zegerius wil van de minister onder meer weten hoeveel scanners er in omloop zijn op cruciale plekken in Nederland en hoe onwenselijk dat is. Ook wil ze weten of de minister over wil gaan tot preventieve maatregelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in