Overslaan en naar de inhoud gaan

Rotterdamse Haven krijgt eigen ´cyberkorps´ om hackers te weren

De Rotterdamse haven krijgt een speciaal korps dat hackaanvallen moet tegengaan. Dat meldt ´Port Cyber Resilience Officer´ René de Vries in het AD. De digitale dreiging neemt dagelijks toe. Ongeveer een keer per maand wordt er nu door havenbedrijven alarm geslagen.
Haven Rotterdam
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Momenteel loopt er al een proef met een ´digitale brandweer´ bij vijftien havenbedrijven. Welke bedrijven daar precies bij zitten, wil De Vries niet prijsgeven aan de krant. Ook over de exacte invulling van het korps geeft hij weinig opheldering. Er is volgens de Vries momenteel nog overleg gaande over de financiering van het korps. 

Meldplicht

In 2017 legden criminelen twee grote containers-terminals in de Rotterdamse haven lam tijdens een wereldwijde ransomware-aanval. De schade daarvan bedraagt honderden miljoenen. Sindsdien geldt er bij security-incidenten een meldplicht. Bedrijven die vermoeden dat ze het slachtoffer zijn van hackers moeten de Port Cyber Resilience Officer inlichten.

Sinds de aanval in 2017 is er veel veranderd in de haven. Zo is er het Port Cyber Café opgestart, waar bedrijven kennis over digitale veiligheid uitwisselen. Ook wordt er met enige regelmaat geoefend met scenario's waarbij een systeem wordt platgelegd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in