Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Huffelen: overheid mag commerciële clouds gebruiken

Overheidsinstanties mogen onder strikte voorwaarden gebruik gaan maken van clouddiensten van commerciële bedrijven. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) in een brief aan de Tweede Kamer. Tot nu toe was dat niet toegestaan vanwege risico's op het gebied van privacy en beveiliging.
staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Clouddiensten als WeTransfer en OneDrive worden door bedrijven, maar ook privé, veel gebruikt om gegevens zoals foto's en tekstdocumenten online op te slaan en uit te wisselen. Ambtenaren mochten hier tijdens hun werk nog geen gebruik van maken en moesten zich wenden tot door de overheid ontwikkelde alternatieven. De vrees was dat vertrouwelijke gegevens niet veilig waren voor bijvoorbeeld diefstal of spionage als ze zijn opgeslagen op een cloudserver van een externe, commerciële aanbieder.

'Meer voordeel dan risico'

"Anders dan een paar jaar geleden winnen de voordelen het nu van de risico’s", motiveert Van Huffelen haar besluit. Met voordelen bedoelt de staatssecretaris bijvoorbeeld de kosten van de clouddiensten, die vanwege de grote klantenkring lager zijn dan zelf ontwikkelde diensten van de overheid. Ook telt mee dat commerciële cloudbedrijven flink hebben geïnvesteerd in de beveiliging.

Overheidsorganisaties die gebruik willen maken van commerciële clouddiensten moeten voldoen aan "strikte voorwaarden", vooral op het gebied van beveiliging en privacy. Zo mogen ambtenaren geen staatsgeheimen opslaan in de cloud. Bovendien mogen ze geen gebruik maken van diensten uit landen met "een actief cyberprogramma dat gericht is tegen Nederlandse belangen", zoals Rusland en China. Ook mag het ministerie van Defensie nog steeds geen gebruik maken van commerciële clouddiensten.

Chinese overname

Ondanks de positieve woorden in de Kamerbrief van Van Huffelen zitten er nog risico's aan cloudgebruik, ook indirect. Dit is bijvoorbeeld het geval als een Amerikaanse clouddienst wordt overgenomen door een Chinees staatsbedrijf, dan zou dat gebruik ineens niet meer mogen. In zo'n geval moet het contractueel mogelijk worden om meteen uit de dienst te stappen, zo luidt het plan. "De digitale wereld is niet geheel zonder risico's", zegt Van Huffelen daarover. "Ook niet als we een volledig zelf beheerde cloud zouden hebben."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in