Overslaan en naar de inhoud gaan

Google Cloud mag nu voor overheidsgebruik in Nederland

Google en de Rijksoverheid tekenen een overeenkomst voor gebruik van clouddiensten en -apps in de publieke sector. Het gaat om het Workspace-cloudaanbod van de Amerikaanse internetreus, wat vroeger G Suite heette. De overeenkomst hiervoor volgt op de eerdere overeenkomst voor Google Workspace for Education, die vorig jaar is ondertekend. Google stelt dat deze nieuwe afspraak helpt voor multicloud-adoptie door Rijksoverheid-instellingen en andere overheidsdepartementen.
Cloud
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De twee partijen hebben voor dit akkoord afspraken gemaakt waarmee cloudgebruik door Rijksoverheidsinstellingen gebonden is aan vooraf overeengekomen voorwaarden. Google spreekt van "gebruik van het volledige scala aan Workspace-tools" wat dan "eenvoudiger en efficiënter" kan. "Organisaties zullen ten volle gebruik kunnen maken van het Google Workspace-aanbod, waaronder toonaangevende tools zoals Chat, Docs, Meet en Sheets. Dit helpt hen om betere digitale diensten te kunnen verlenen aan Nederlandse burgers en om nieuwe hybride werkomgevingen beter te kunnen ondersteunen."

Overheidskeuringen en Big Tech

De nu geopenbaarde overeenkomst volgt op een zogeheten effectbeoordeling die de Rijksoverheid in 2020 is gestart over gegevensbescherming wat betreft Google Workspace. Zo'n Data Protection Impact Assessment (DPIA) is eerder al gedaan voor cloudaanbieder Microsoft - die daarop zijn cloudcontracten heeft aangepast - en wordt ook uitgevoerd voor Facebook. De Rijksoverheid lag in maart vorig jaar in de clinch over DPIA met Google. De bescherming van data in onder meer Gmail, Calender, Hangouts, Sheets, Slides, Cloudsearch en Drive voldeed niet, aldus het Rijk.

Google is er toen na maandenlange gesprekken niet in geslaagd om de Nederlandse zorgen volledig weg te nemen. Dit bleekt uit een Kamer-brief van toenmalig Justitie-minister Ferd Grapperhaus, die in handen was gekomen van AG Connect. Door de grote twijfels van de overheid is gepland gebruik van G Suite Enterprise door rijksambtenaren toen op de lange baan geschoven.

Nu lijken de zorgen te zijn weggenomen dor Google. Het bedrijf meldt dat de nieuwe overeenkomst met de overheid het resultaat is van een uitgebreid DPIA-proces. Naast de Rijksoverheid hebben ook vertegenwoordigers van de Nederlandse onderwijssector een DPIA voor Google Workspace for Education uitgevoerd. De betrokken partijen blijven nog wel samen werken aan de DPIA-aanbevelingen, meldt Google in zijn persbericht.

Resultaat van DPIA's

"Dit is een mijlpaal voor de relatie van Google Cloud met de Rijksoverheid omdat we de resultaten van de DPIA's tot uiting zien komen", verklaart Benelux-directeur Joris Schoonis van het bedrijf. "We hebben Google Workspace-producten en -oplossingen, waaronder Google Workspace for Education, ontworpen om de privacy van de gegevens van onze klanten te beveiligen en te beschermen. Onze tools bieden de Nederlandse publieke sector meer mogelijkheden, terwijl ze voldoen aan strenge beveiligings- en privacy-eisen." Hij noemt de nu getekende overeenkomst "een belangrijke nieuwe stap in een doorlopende relatie tussen de Nederlandse Rijksoverheid, Nederlandse overheidsinstellingen en Google Cloud".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in