Beheer

Cloud
Microsoft

Microsoft past cloudcontracten aan na druk Justitie

Microsoft wordt transparanter over gebruik data zakelijke klanten. 

© Pixabay efes
19 november 2019

Microsoft wordt transparanter over gebruik data zakelijke klanten. 

Microsoft gaat zijn zakelijke klanten meer transparantie en privacy rondom het gebruik van data bieden. Dat heeft het bedrijf beloofd na druk van het Nederlandse ministerie van Justitie. 

Het ministerie van Justitie is al enige tijd een klant van Microsoft. Een jaar geleden stelde Justitie echter in een rapport dat het bedrijf via onder meer Office gedragsgegevens van 300.000 overheidswerkplekken verzamelt. Het ging onder meer om werkplekken bij ministeries, de politie en de rechtspraak. 

Het was bovendien niet duidelijk welke gedragsgegevens er precies werden verzameld en welke er op een Amerikaanse server werden opgeslagen, aldus de onderzoekers. De diensten werden later aangepast om aan de Europese privacywet AVG te voldoen. 

Contracten worden aangescherpt

Nu zegt het bedrijf dus transparanter te worden over het gebruik van data en meer privacy te gaan bieden, meldt het Financieele Dagblad. Het moet onder meer beter duidelijk worden hoe Microsoft omgaat met data die het voor Amerikaanse toezichthouders moet verzamelen. Die informatie komt vanaf 2020 in aangescherpte contracten voor zakelijke klanten te staan. 

"We beantwoorden hiermee de zorgen die onder klanten leven. Hiermee geven we hen meer duidelijkheid over onze verantwoordelijkheid ten aanzien van hun data", vertelt Julie Brill, die bij Microsoft verantwoordelijk is voor privacy. 

De contracten gelden niet alleen voor Nederlandse overheidscontracten, maar voor alle zakelijke contracten wereldwijd. De contracten worden dus ook voor grote en mkb-bedrijven aangepast. Voor die contracten sprak Microsoft niet alleen met Justitie, maar ook met het Europese Directoraat-Generaal voor Informatica (Digit).

Deel van data is vereist

Microsoft stopt overigens niet volledig met het verzamelen van data. "We hebben toegang tot data wel nodig, omdat we op een aantal punten verantwoording moeten afleggen in de VS, met geaggregeerde gegevens", aldus Brill.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.