Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen zijn klaar met Microsoft-cloud

De overgang naar de cloud wordt vaak voorgesteld als een kostenbesparing, in ieder geval op langere termijn. Zo niet voor de ziekenhuizen die zich gedwongen zien tot een cloudmigratie en er allerlei ongewenste, dure opties bijkrijgen.
Surgery
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Volgens de ziekenhuizen is er nauwelijks een alternatief voor Microsoft omdat allerlei oudere systemen afhankelijk zijn van de ondersteuning door de leverancier. Het gedeelde ongenoegen bij de ziekenhuizen blijkt uit een rondgang die het Financieele Dagblad deed bij de inkoopmanagers.

Met de migratie gaan de ziekenhuizen van een langlopend licentiemodel naar een abonnementsmodel. Daarmee zou er alleen voor het gebruik worden afgerekend. Maar wat en hoe precies gemeten wordt en welke kosten daar tegenover staan, is niet duidelijk. Enkele ziekenhuizen schatten dat hun rekening 30 tot 40 procent hoger wordt.

De ziekenhuizen klagen dat Microsoft de licentievoorwaarden met opzet heel ondoorgrondelijk maakt. Zelfs de verkopers van de Microsoft-partners kunnen ze niet uitleggen. Het FD heeft Ernst-Jan Stigter - algemeen directeur Microsoft Nederland om een reactie gevraagd. Hij erkent dat de kosten na migratie nog niet duidelijk zijn.

In België blijkt eenzelfde situatie te bestaan. Daar is een inkoopcollectief van ongeveer 60 ziekenhuizen desondanks akkoord gegaan met een migratie naar Azure omdat zij 'met de rug tegen de muur waren geduwd'.

Modernisering is onvermijdelijk

De ziekenhuizen stellen dat zij bovendien kosten moeten maken om een aantal applicaties - waaronder elektronische patiëntendossiers - aan te passen voordat zij geschikt zijn om naar de cloud te verhuizen. Ondertussen zet Microsoft de ziekenhuizen onder druk door externe partijen privacy- en veiligheidscontroles te laten uitvoeren waaruit steevast blijkt dat de ze niet betalen voor wat ze aan software gebruiken.

Stigter constateert dat de het ICT-landschap bij de Nederlandse ziekenhuizen ernstig verouderd is, onder meer door een gebrek aan prioriteiten en een versplinterde besluitvorming. Die modernisering moet toch plaatsvinden en hoe langer dat proces wordt uitgesteld, hoe duurder de transitie wordt, meent Stigter.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in