Overslaan en naar de inhoud gaan

Export van AI-chips Nvidia en AMD wordt beperkt voor het Midden-Oosten

AI-chip
Nvidia A100
Nvidia

De Verenigde Staten hebben de beperking van de export van geavanceerde chips voor kunstmatige intelligentie (AI) van Nvidia en AMD (Advanced Micro Devices) uitgebreid naar andere regio's, waaronder enkele landen in het Midden-Oosten. Voor China gelden al strengere Amerikaanse regels voor de export van deze krachtige chips.

Nvidia liet in een verklaring aan de Amerikaanse beursautoriteiten weten dat de nieuwe exportbeperkingen geen "onmiddellijke materiële impact" zullen hebben op de resultaten. De nieuwe beperkingen zijn van toepassing op sommige van Nvidia's versnellers voor machinelearning-taken: het bedrijf spreekt van een subset" van zijn A100- en H100-producten.

Vrees voor verkeerde AI-inzet

Concurrent AMD heeft ook een brief met soortgelijke beperkingen ontvangen, verklaarde een ingewijde tegen persbureau Reuters. Ook AMD verwacht dat de stap geen materiële impact zal hebben op de inkomsten. De vraag naar AI-chips is dermate groot, alleen al in Westerse landen, dat het aanbod het maar moeizaam of zelfs niet kan bijhouden. De prijzen voor deze gespecialiseerde chips rijzen dan ook de pan uit.

De VS leggen doorgaans exportcontroles op voor de nationale veiligheid. Zo is de export naar China beperkt omdat de Amerikaanse regering bang is dat het land de chips zal gebruiken voor militaire doeleinden. Onder druk van de VS heeft ook Nederland de uitvoer van chiptechnologie naar China beperkt. Daar gaat het om bepaalde chipmachines van ASML.

Nog onduidelijkheid

Volgens Reuters is het echter nog niet duidelijk wat de risico's van de export naar het Midden-Oosten precies inhouden. Het Amerikaanse ministerie van Handel, dat normaal gesproken de vergunningsvereisten voor de export beheert, was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.

Nvidia gaf geen reden voor de nieuwe beperkingen. Ook heeft het bedrijf niet gespecificeerd voor welke landen in het Midden-Oosten de strengere exportregels gelden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 31 augustus 2023

Op https://photos.app.goo.gl/KkxuXir5jkWSnoNZ9 is onderzoek te vinden naar succesvolle aanvallen op de ICT-Systemen van de Universiteit Twente. China is topscoorder. Chipresearch op de Universiteit Twente https://photos.app.goo.gl/ueWsVN4XGSHGce566 is gewild in China. Op https://www.ndax.eu/eGB6x--QGH4f+KYPSoad.pdf is een advies te vinden van het ministerie van buitenlandse zaken.