Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitsland krijgt nieuwe cloudregio en meer AI-infrastructuur van Microsoft

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft gaat de komende twee jaar 3,2 miljard euro investeren in infrastructuur voor kunstmatige intelligentie (AI) in Duitsland. Dat heeft Microsoft-president Brad Smith gezegd bij een ontmoeting met bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn. Het geld is hoofdzakelijk bestemd voor dataverwerkingscentra en cloudinfrastructuur voor AI.

Microsoft Copilot, AI
Microsoft

Volgens Smith zijn Duitse bedrijven bezig zich in rap tempo aan te passen aan AI-technologieën en is daarom meer rekenkracht nodig. Het is de grootste investering in de veertigjarige aanwezigheid van Microsoft in Duitsland. Ook wordt geld uitgetrokken om tot wel 1,2 miljoen mensen te trainen op het gebied van AI, aldus Smith.

Voor grote klanten

Het grootste deel van het geld zal gaan naar de oprichting van een nieuwe 'cloudregio' in de westelijke deelstaat Noordrijn-Westfalen. Microsoft wil op deze manier beter grote klanten zoals het chemie- en farmacieconcern Bayer en energiebedrijf RWE kunnen bedienen.

Er wordt ook geïnvesteerd in de naburige deelstaat Hessen. Het Rijn-Maingebied rond de stad Frankfurt is het belangrijkste internetknooppunt van Duitsland. Daar zijn bijvoorbeeld veel banken gevestigd, net als de Duitse aandelenbeurs. Ook heeft Frankfurt het grootste vliegveld van Duitsland.

Overheidssubsidies

Duitsland is sterk aan het inzetten op technologische vernieuwing, waaronder via miljardensubsidies voor de bouw van nieuwe chipfabrieken. Volgens Scholz gebeurt er dan ook veel als het gaat om buitenlandse investeringen in het land.

Minister-president Hendrik Wüst van Noordrijn-Westfalen zei dat de investering door Microsoft de economie van zijn deelstaat duurzaam vooruit zal helpen. "Dat een dergelijk grote wereldwijde speler zulke investeringen in Noordrijn-Westfalen doet is een teken van vertrouwen", aldus Wüst.

AI-wedloop

Microsoft is een belangrijke speler op het gebied van AI. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een groot belang in ChatGPT-moederbedrijf OpenAI. Microsoft heeft vorig jaar ook miljardeninvesteringen op het gebied van AI in het Verenigd Koninkrijk en Australië aangekondigd.

Google heeft donderdag een AI-onderzoekscentrum geopend in Parijs. Daar gaan ongeveer driehonderd onderzoekers werken en worden duizenden AI-professionals getraind. Google en Microsoft zijn verwikkeld in een flinke concurrentiestrijd met AI. Aan de ICT-sectoropschuddende AI-wedloop doet ook cloudreus AWS mee, plus diverse andere techbedrijven met al dan niet eigen AI-toepassingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in