Overslaan en naar de inhoud gaan

Cortana krijgt opnieuw een schop in een langzame doodstrijd

Microsoft verwijdert deze maand de stand-alone Cortana-app uit Windows 10 en Windows 11, nadat deze assistent al in 2021 verdween van het Andoid en iOS-platform. De ChatGPT-ondersteunde Bing Chat moet de taken van Cortana overnemen.
Cortana
Cortana uit Halo
Microsoft

Cortana heeft voor Nederlandse gebruikers nooit een belangrijke rol gespeeld. Omdat Microsoft er geen brood in zag de spraakassistent Nederlands te leren, waren er op diverse plekken slechts doodlopende links naar Cortana te vinden. Op zich vreemd voor een ontwikkeling die Microsoft voor het Engelse taalgebied - en een aantal andere belangrijke markten - zo groots neerzette in 2010 op Windows Phone en in 2015 op het Windows-platform. Van die taalproblemen heeft BingChat geen last want GPT - het taalmodel dat ook onder ChatGPT zit - beheerst het Nederlands verrassend goed.

Microsoft trekt in augustus de stekker uit Cortana in een belangrijk toepassingsgebied, de pc-besturingssystemen Windows 10 en 11, nadat dit in 2021 al gebeurde voor de belangrijkste mobiele besturingssystemen.

Langzame doodsstrijd

De dood van Cortana in Windows gaat schoksgewijs, blijkt uit een bericht van Ars Technica. Er zijn meldingen van gebruikers die na een update al geen gebruik meer kunnen maken van Cortana, maar bij anderen werkt de assistent nog steeds, vergezeld van een waarschuwing dat de dienstverlening binnenkort stopt.

Het leven van Cortana is nog niet helemaal over. In Microsoft Outlook en in Teams is de spraakassistent nog beschikbaar, voor zo lang het duurt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in