Overslaan en naar de inhoud gaan

Prestigieuze webconferentie verder in problemen doordat organisator Israël oorlogsmisdaden verwijt

Het verwijt van CEO Paddy Cosgrave - van de organisatie die de grote Web Summit organiseert - dat Israël zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden, leidt nu tot een uittocht van grote sponsoren en belangrijke deelnemers aan het evenement.

Paddy Cosgrave
Paddy Cosgrave
CC BY 2.0 DEED - Flickr.com - Piaras Ó Mídheach Web Summit

Google, Intel, Meta, Siemens en Stripe en de complete Israëlische delegatie hebben zich inmiddels teruggetrokken als sponsors en deelnemers aan de Web Summit. De uitspraken van de Ierse topman van de organisatie zijn de aanleiding daartoe. Cosgrave schreef op LinkedIn: "Wat Hamas deed is schandalig en walgelijk. Het is in alle opzichten een daad van monsterlijk kwaad. Israël heeft het recht om zichzelf te verdedigen, maar het heeft niet, zoals ik al heb gezegd, het recht om het internationaal recht te schenden.

Uitingen aangescherpt

Daarop trok de Israëlische delegatie zich terug. Cosgrave voegde daarop aan zijn LinkedIn-post als commentaar toe: "Ik herhaal: oorlogsmisdaden zijn oorlogsmisdaden, zelfs als ze worden begaan door bondgenoten, en ze moeten worden veroordeeld voor wat ze zijn. Ik zal niet toegeven."

De ferme standpunten van Cosgrave dreigen nu het evenement waar normaal zo'n 70.000 bezoekers op afkomen, in gevaar te brengen, signaleert The Register. Intel en Siemens waren de eerste bedrijven die hun deelname aan de Web Summit introkken. Intel legt in een verklaring geen directe link met de verklaringen van Cosgrave. The Register wijst er echter op dat Intel belangrijke vestigingen in Israël heeft waar ongeveer 11.700 mensen werken.

Siemens verklaarde tegenover de Britse technieuwssite dat de situatie is heroverwogen en er besloten is volgende maand niet te gaan. Sindsdien is het Duitse bedrijf ook verdwenen uit het sponsoroverzicht voor de Web Summit. Later in de week gaven ook techbedrijven Google, Meta en Stripe aan af te zien van deelname.

En daarna verzacht

Cosgrave heeft in een verklaring op de website van de Web Summit zijn verontschuldigingen aangeboden voor de timing van zijn meningen en de manier waarop hij ze heeft gebracht. Hij realiseert zich dat hij daarmee mensen diep heeft gekwetst. Hij benadrukt dat er nu behoefte is aan compassie en dat zijn doel altijd is om naar vrede te streven. Zijn pogingen de gemoederen te sussen, hebben echter tot op heden geen resultaat gehad.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in