Overslaan en naar de inhoud gaan

Rusland schuldig aan cyberoorlogsmisdaden, claimt Oekraïne

De diverse cyberaanvallen die Rusland heeft uitgevoerd op Oekraïense doelwitten kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden, stelt het aangevallen land. Functionarissen van de regering van president Volodymyr Zelensky verzamelen nu bewijsmateriaal en delen dat met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag dat over oorlogsmisdaden gaat.
Russische wintermutsen en matrosjka's
© Intel
Intel

De Russische cyberaanvallen zijn volgens Oekraïne samengegaan met reguliere militaire aanvallen als onderdeel van de invasie van het land. De cyberaanvallen zijn dus hecht verbonden met de zogeheten kinetische aanvallen die ook zijn uitgevoerd op burgerdoelen en infrastructuur zoals energievoorziening. Dit vertelt cybersecuritytopman Victor Zhora van de Oekraïense regering in gesprek met Politico.

'Medeplichtig'

Zhora zegt dat er coördinatie is gedetecteerd tussen de aanvallen met kinetische wapens (zoals kanonnen, raketten) en offensieve acties met digitale wapens (zoals malware). "Aangezien het merendeel van de kinetische aanvallen is gericht tegen burgers - wat een directe oorlogsmisdaad is - kunnen ondersteunende acties in cyber worden gezien als oorlogsmisdaden", aldus de chief digital transformation officer en seucrityhoofd bij de Oekraïense overheid.

Bewijs voor dit samenspel wordt nu vergaard en ingediend bij het ICC om mogelijke vervolging van Russische daders mogelijk te maken. Politico schrijft dat het classificeren van digitale aanvallen als onderdeel van oorlogsmisdaden een unicum zou zijn, dat verstrekkende gevolgen kan hebben. Experts op het gebied van oorlogsrecht, cyberoorlogsvoering, ethiek en mensenrechten pleiten hier al enkele jaren voor, stipt Politico al aan. Daarbij gaat het vaak om cyberaanvallen door, vanuit of getolereerd door Rusland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in