Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyberoorlog Israël en Hamas ook losgebarsten: hackers hebben duizenden servers in handen

Zowel pro-Israëlische als pro-Palestijnse hacktivisten sluiten zich aan in de oorlog tussen Israël en Palestijnse terreurbeweging Hamas. De meest geliefde doelwitten voor de hackers zijn SCADA-systemen, waarmee industriële systemen worden aangestuurd. Hackers hebben de IP-routering van meer dan 5.000 servers in handen, claimen ze.

Cyberoorlog
Shutterstock.com

Met vlaggen, demonstraties en hulpgoederen wordt er wereldwijd op vele manieren steun betuigt aan de betrokkenen bij de oorlog tussen Israël en Hamas. Anderen wenden zich liever tot cyberaanvallen, om zo tussen het wapengekletter door nog meer chaos te zaaien.

Luttele uren na de aanval vond er een flink aantal DDoS-aanvallen op Israëlische media- en overheidswebsites plaats, zo meldde CyberNews. Enkele grote groepen hacktivisten, waaronder ThreatSec en SiegedSec, die regelmatig gezamenlijk grote cyberaanvallen uitvoeren, hebben inmiddels via Telegramkanalen bekendgemaakt doelen aan te vallen. De groep ThreatSec geeft op Telegram aan geen partij te kiezen tussen Israël en Hamas: beide kampen worden aangevallen.

5.000 servers in handen

De hack-aanvallen hebben al het nodige opgeleverd, zo claimt de groep. “Ons doel was alleen maar om een stukje infrastructuur in handen te krijgen, maar het blijkt dat we feitelijk volledige controle hebben over de IP-routering van meer dan 5.000 servers in de Gaza-regio, wat betekent dat we in principe alles kunnen afsluiten wat daartoe behoort.”

Een andere bekende hackersgroep, SiegedSec, geeft aan dat er ‘massale aanvallen’ worden uitgevoerd op de Israëlische infrastructuur, waaronder op wereldwijde navigatiesatellietsysteemontvangers, gebouwautomatiserings- en controlenetwerken en industriële besturingssystemen.

"Al deze aanvallen hebben het potentieel om industriële machines, kritieke infrastructuur en meer uit te schakelen. We werken actief aan meer aanvallen."

SiegedSec
©

Honderden doelwitten gemakkelijk vindbaar

Mantas Sasnauskas van Cybernews deed onderzoek naar de digitale aanvallen van de afgelopen dagen. Hij geeft aan dat veel ICS’s zijn blootgesteld aan de buitenwereld en dat bedreigingsactoren gemakkelijk kunnen profiteren. In totaal werden er door zijn team zo'n vierhonderd 'openbare' ICS- en SCADA-systemen aangetroffen.

Sasnauskas benadrukt dat deze systemen zeer aantrekkelijke doelwitten zijn voor hacktivisten, om zo kritieke infrastructuur te ontwrichten en internationale aandacht te trekken. “Aangezien een cyberaanval op kritieke infrastructuur ernstige gevolgen kan hebben, waaronder operationele verstoringen, veiligheidsrisico's, economische kosten en reputatieschade, moet cyberbeveiliging een topprioriteit zijn in de organisaties die deze aanvallen beheren.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in