Overslaan en naar de inhoud gaan

Petitie: Microsoft, stop met dumpen Windows 10 en daarmee miljoenen pc's

Een petitie van de Public Interest Research Group (PIRG) doet een beroep op Microsoft-CEO Satya Nadella  om vanwege milieu-overwegingen de ondersteuning voor Windows 10 te verlengen. De topman kan daarmee voorkomen dat naar schatting tussen de 400 miljoen en 1 miljard pc's vroegtijdig worden afgeschreven en eindigen als elektronisch afval. Vanaf 14 oktober 2025 ondersteunt Microsoft Windows 10 niet langer.

Windows 10
Microsoft

Het afvalprobleem doet zich vooral voor doordat Microsoft met de overschakeling naar Windows 11 de vereisten aan de hardware flink heeft opgeschroefd. Een groot deel van de huidige pc's met Windows 10 kan daardoor niet upgraden naar de nieuwere versie. Het schrappen van de support voor 10 betekent dat er ook geen beveiligingsupdates meer worden verstrekt, waardoor die pc's dus kwetsbaar worden voor kwaadwillenden. Bedrijven kunnen en mogen zulk risico niet lopen dus zullen de door Microsoft 'verlaten' hardware moeten dumpen.

Ondersteuning kan best drie jaar langer

Bij de komst van Windows 10 was dit veel minder aan de orde. Die versie van het besturingssysteem had veel ruimere vereisten voor de onderliggende hardware. Bovendien is de periode van ondersteuning van de software in het geval van Windows 10 maar tien jaar na de eerste uitgifte. Microsoft heeft bijvoorbeeld Windows XP wel dertien jaar van beveiligingsupdates voorzien.

De petitie wijst CEO Nadella erop dat het besluit Windows 10 na 2025 niet langer te ondersteunen, niet strookt met met de milieudoelstellingen waar het bedrijf prat op gaat. "Alle software bereikt een punt waarop deze niet langer wordt ondersteund, maar als de consequenties voor onze omgeving zo groot zijn, zouden we het niet moeten accepteren", staat er in de petitie. Die is getekend door meer dan 20.000 mensen.

Microsoft heeft nog niet gereageerd op de petitie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in